Artikel top billede

Ugen i tech: Her er prisen på Danmarks billigste elbil / Sonos nyeste højttaler er skabt til eventyr / Dansk batteriteknologi finder vej til fremtidens elbiler /

Ugen i tech: Her er Danmarks billigste elbil / Sonos nyeste højttaler er skabt til eventyr / Dansk batteriteknologi finder vej til fremtidens elbiler /

Her er prisen på Danmarks billigste elbil

Til efteråret vil det blive langt billigere at blive elbilsejer herhjemme.

Det ske, når det rumænske selskab Dacia slipper sin elektriske mini-SUV 'Spring' løs på markedet.

Den vil allerede kunne forudbestilles fra 15. april til priser fra 128.990 kroner.

For de beskedne penge vil der dog skulle forventes en beskeden ydelse. Motoren er med sine blot 44 heste ikke skabt til at brænde gummi af, men med en topfart på 125 km/t vil tilgengæld lænse mindre af det lille batteri på 27,4 kWh.

Ved afstadig kørsel skulle det række til 230 kilometer mellem optankningerne ved blandet kørsel og godt 300 kilometer inde i byen.

Selve opladning kan foretages via hjemmets ladeboks på fem timer eller 14 timer med et almindeligt 220V-stikkontakt. Det vil lade hurtigst via ladestationer hvor 10-80 procent klares på en time.

Sonos nyeste højttaler er skabt til eventyr

Mens Sonos' lydkollektion fortrinvis er tænkt til hjemmet eller kontoret, får selskabets nyeste satsninger nogle helt andre ambitioner.

Denne uge offentligjorde selskabet sin første ultralette enhed, med Sonos Roam, en slank og kompakt højttaler, der fylder blot 17 gange seks centimter og vejer 430 gram.

Højttaler er skabt til at kunne komme med på eventyr takket været sin IP67-certificering, der sikrer både støv- og vandtæthed.

Til trods for sine beskedne dimensioner, fungerer Sonos Roam også i samspil med selskabets øvrige Wi-Fi økosystem.

Sonos Roam får en debutpris på 1.349 kroner.

Apple skrotter HomePod - et andet produkt skal tage over

Apples første bud på en smart-højttaler, HomePod, bliver nu udfaset.

Efter snart tre år på markedet, har Apples afrundede højttaler døjet med at vinde markedsandele i et felt, hvor Google Assistant eller Amazon Alexa ekviperede højttalere, som Google Home eller Amazon Echo buldrer frem.

I stedet bliver det den mindre arvtager, HomePod mini, der skal bringe Apples digitale assistent ud i hjemmene.

Med dennes debutpris på 99 amerikanske dollar, mod det tredobbelte for den aldrende HomePod, bliver opgaven givetvis mere overkommelig, for mini-enheden der debuterede i november 2020.

Apples eksisterende HomePod vil fortsat kunne fås så længe lager haves, skriver finansmediet CNBC.

HomePod er dog fortsat begrænset til kun at være tilgængelig i få udvalgte markeder: USA, Storbritanien, Canada, Frankrig, Tyskland, Japan og Taiwan.

Dansk batteriteknologi finder vej til fremtidens elbiler

Det er bliver nu mere sandsynligt, at man vil finde dansk batteriteknologi i fremtidens elbiler.

Det følger af, at den amerikanske teknologigigant Sensata Technologies denne uge anskaffer sig til 75 procent af den danske batteri-specialistm Lithium Balance.

Dermed banes vejen for, at det danske selskabs førende batteristyringssystemer (også kaldet BMS), vil finde vej til Sensata Technologies netværk, heriblandt klodens førende underleverandører til blandt andet elbilsproducenter.

"Vi får nu en helt anden tyngde med Sensata som ejer, og det er altafgørende, når man skal ind hos de store bilproducenter. Jeg er stolt af, at dansk udviklet batteriteknologi kan indtage en plads blandt de førende i verden," fortæller administrerende direktør i Lithium Balance, Lars Barkler i en pressemeddelelse.

Lithium Balance leverer allerede nu BMS-systemer til Ford i Kina samt den kinesiske bilproducent Aiways.

Læs også: Ugen i tech: Her er den første familie-Porsche, der kører på ren el / Vil du selv samle din egen laptop? Det kan du med ’The Framework Laptop’ / DJI’s nyeste drone giver det ultimative fugleperspektiv