Artikel top billede

Bog: Dansk innovation fra milliardsucceser til sexlegetøj og kuldsejlede lerduer

I bogen Investering i innovation og iværksætteri – Erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer i Danmark går forfatteren i dybden med dansk innovationspolitik i almindelighed og med en række virksomheder, der klarede skærene eller gik på grund.

Innovation og iværksætteri har høj prioritet hos danske regeringer og politikere. Man taler i hvert fald gerne om emnet på besøg hos virksomheder, der har klaret skærene.

Tilsvarende nedsætter man helt uden at ryste på hånden udvalg, hvor skuespillere og erhvervskendisser taler om innovation og disruption. Hvilket som bekendt gerne resulterer i en kombination af hensigtserklæringer om vækst samt betragtninger om at brænde indianerlejre ned.

Det er mere sparsomt med konkret handling. Ja, mange vil nok mene, at afskaffelsen af iværksætterselskaber (IVS) samt beslutningen om at nedlægge innovationsmiljøerne trækker i den modsatte retning.

Sidstnævnte er emne for bogen Investering i innovation og iværksætteri – Erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer i Danmark af Lars Stigel, der netop er direktør for innovationsmiljøet Østjysk Innovation/CAPNOVA A/S.

Bogen gennemgår hans betragtninger om innovationsmiljøerne i bred forstand. Men den går også i dybden med erfaringer fra en lang række virksomheder, der havde sit udspring her, og det er ret interessant.

Nogle gik det godt - andre knapt så godt

Nogle gik det godt eller endog decideret strygende; det gjaldt eksempelvis Sybo Games, der skabte spillet Subway Surfers, som blev en international succes.

Tilsvarende lykkedes det Universal Robots at skabe en særdeles holdbar vækstvirksomhed. Men man kan også læse om Libratone og om satellitvirksomheden GomSpace; andre kendte virksomheder, der blev skabt med udgangspunkt i de statslige innovationsinitiativer.

Den allerbedste forretning for staten var dog den – i bredere kredse – ukendte ingrediensvirksomhed Glycom, der blev solgt til hollandske DSM for 5,7 mia. kroner.

Det fortæller den oprindeligt historieuddannede Lars Stigel meget mere om i bogen. Men han fortæller også om det, der gik knap så godt.

Eksempelvis om den møgsag, der var stærkt medvirkende til beslutningen om at lukke innovationsmiljøerne og om projekter, der ikke gik så godt som ovenstående.

Heriblandt et lettere kuldsejlet forsøg på at udvikle en elektronisk lerdue, der – ligesom en rigtig fugl – bevægede sig uforudsigeligt i luften.

Eller om et tidligt forsøg på sælge sexlegetøj online gennem virksomheden Lust Universe. Hvilket imidlertid strandede i forargelse over den slags griseri; staten havde værsgo’ at holde hænderne over dynen.

Det kan man alt sammen læse mere om i Investering i innovation og iværksætteri – Erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer i Danmark.

Titel: Investering i innovation og iværksætteri – Erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer i Danmark. Forfatter: Lars Stigel
Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.