Artikel top billede

FBI-direktør: Stop med at betale hackerne løsesummer

Virksomheder betaler store løsesummer til kriminelle bagmænd for at få stjålen data tilbage eller systemer op at køre igen. Men det skal de lade være med, siger FBI-direktør.

Colonial Pipeline gjorde det i USA. JBS gjorde det. Her hjemme har softwareleverandøren AK Techotel for nyligt gjort det. Betalt løsesummer til hackere.

Nu går direktør for den emerikanske efterretningstjeneste FBI Chris Wray ud og forsøger at applere til virksomheder og andre ofte for hacker-angreb. Budskabet er klart og velkendt: Stop med at betale hackerne.

Det skriver Reuters.

Han frygter at de mange eftergivende ofre vil bidrage til at styrke den cyberkriminelle underverden og skabe incitament til fremtidige angreb.

Budskabet og argumenterne er som sagt velkendte. Alligevel har man i den seneste tid ser eksempler på flere virksomheder - særligt i USA - der ser sig nødsaget til at efterkomme hacker-angribernes krav.

Seneste eksempler findes hos de to førnævnte virksomheder - Colonial Pipeline og JBS - der begge har det til fælles, at de står for en stor del af leverancen af vitale varer til USA. Begge er de blevet hacket inden for de sidste måneder. Og begge har de betalt en løsesum for at komme fri af angrebet.

Løsesummer bliver større og større

Men konsekvensen af et angreb bliver større og større, konstaterer Wray. Og det er blandt andet på grund af, at hackerne oplever, at deres afpresning virker.

Wray fortalte onsdag, at FBI stadig ser mere sofistikerede typer af ransomware-angreb, og at cybertyve kræver stadig større summer.

"Vi har set den samlede mængde af de betalte penge, tredoblet i løbet af det sidste år eller deromkring," sagde han.

Det på trods af, at det lykkedes Colonial Pipeline at få tilbagebetalt 2,3 millioner dollar af de løsepnmege, de endte med at overføre i kryptovaluta.

FBI var i stand til at hjælpe virksomheden med at inddrive disse midler igen, fordi enheden havde en nøgle, som kunne låse op for en bitcoin-tegnebog, der indeholdt de fleste af pengene. Det er dog stadig uklart, hvordan FBI formåede at få adgang til nøglen.

Wray sagde desuden, at virksomheder og offentlige institutioner, der bliver ofre for ransomware-angreb, bør overveje at gå til FBI hurtigst muligt og ikke vente.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?