Artikel top billede

FBI-direktør: Stop med at betale hackerne løsesummer

Virksomheder betaler store løsesummer til kriminelle bagmænd for at få stjålen data tilbage eller systemer op at køre igen. Men det skal de lade være med, siger FBI-direktør.

Colonial Pipeline gjorde det i USA. JBS gjorde det. Her hjemme har softwareleverandøren AK Techotel for nyligt gjort det. Betalt løsesummer til hackere.

Nu går direktør for den emerikanske efterretningstjeneste FBI Chris Wray ud og forsøger at applere til virksomheder og andre ofte for hacker-angreb. Budskabet er klart og velkendt: Stop med at betale hackerne.

Det skriver Reuters.

Han frygter at de mange eftergivende ofre vil bidrage til at styrke den cyberkriminelle underverden og skabe incitament til fremtidige angreb.

Budskabet og argumenterne er som sagt velkendte. Alligevel har man i den seneste tid ser eksempler på flere virksomheder - særligt i USA - der ser sig nødsaget til at efterkomme hacker-angribernes krav.

Seneste eksempler findes hos de to førnævnte virksomheder - Colonial Pipeline og JBS - der begge har det til fælles, at de står for en stor del af leverancen af vitale varer til USA. Begge er de blevet hacket inden for de sidste måneder. Og begge har de betalt en løsesum for at komme fri af angrebet.

Løsesummer bliver større og større

Men konsekvensen af et angreb bliver større og større, konstaterer Wray. Og det er blandt andet på grund af, at hackerne oplever, at deres afpresning virker.

Wray fortalte onsdag, at FBI stadig ser mere sofistikerede typer af ransomware-angreb, og at cybertyve kræver stadig større summer.

"Vi har set den samlede mængde af de betalte penge, tredoblet i løbet af det sidste år eller deromkring," sagde han.

Det på trods af, at det lykkedes Colonial Pipeline at få tilbagebetalt 2,3 millioner dollar af de løsepnmege, de endte med at overføre i kryptovaluta.

FBI var i stand til at hjælpe virksomheden med at inddrive disse midler igen, fordi enheden havde en nøgle, som kunne låse op for en bitcoin-tegnebog, der indeholdt de fleste af pengene. Det er dog stadig uklart, hvordan FBI formåede at få adgang til nøglen.

Wray sagde desuden, at virksomheder og offentlige institutioner, der bliver ofre for ransomware-angreb, bør overveje at gå til FBI hurtigst muligt og ikke vente.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.