Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Amazon falder syv procent i markedsværdi efter nyt regnskab

Mere end 40 procent er Amazons overskud steget, men virksomheden forudser mørke skyer over væksteventyret i fremtiden, og det får e-handelsgigantens investorer til at trække sig.

Siden 5. juli har Andy Jassy siddet ved roret som CEO hos e-handelseplatformen Amazon. Og det første regnskab, der er offentliggjort fra virksomhedens side, siden hans tiltræden, får en noget lunken start.

Torsdag aften var Amazon klar med sit seneste kvartalsregnskab, og sammen med dét budskabet om, at salgsvæksten antageligt vil aftage i de næste kvartaler, efterhånden som kunderne igen vil våge sig mere og mere uden for matriklen, i takt coronapandemiens aftagen.

Den udmelding fik Amazon-aktien til at falde med 7 procent, skriver Reuters.

Amazon nød ellers - som mange online platforme - forretningsmæssigt godt af coronakrisen. Da de fysiske butikker måtte lukke ned, kunne e-handelsgiganten notere sig et rekordoverskud med over 200 millioner solgte Prime-loyalitetsabonnementer.

I den periode rekrutterede Amazon over 500.000 ekstra medarbejdere for at kunne følge med den store efterspørgsel.

Men nu ser vækseventyret ud til at fortage sig. For mens virksomhedens omsætning steg med 44 procent i første kvartal af året, så viser regnskabets andet kvartal et fald på 27 procent. Og skulle det stige igen, vil det maksimalt stige 16 procent, vurderer Amazon.

Og årsagen til faldet og besværet med at får en stigning igen, tilskriver Amazons økonomichef Brian Olsavsky det simple faktum, at folk, efter et år med corona, ikke længere skal slå tiden ihjel derhjemme.

De "gør andre ting udover at handle," forklarer han simpelt.

Omsætningen og overskud

Amazons konkrete omsætning lyder på 113 milliarder dollar - 707 milliarder kroner - i seneste regnskab. Altså to milliarder dollar under analytikeres estimerede resultat på 115 milliarder dollar.

Dog steg overskuddet med 48 procent til 7,8 milliarder dollar - den næstestørste stining, der nogensinde er annonceret fra Amazon.

Trods de vage udsigter til vækst, tilføjer Olsavsky, at virksomheden håber, at Covid-19 vil aftage, og at økonomien fortsat vil hoppe tilbage.

Foruden kunstigt stor medvind af krisen har Amazon det sidste år gennemlevet personaleprotester over manglende sikkerhedsforanstaltninger samt et mislykket forsøg på en fagforening. De første spæde forsøg på sidstnævnte stammer dog helt tilbage fra årtusindskiftet.

Amazon Web Services (AWS) og cloud-computing har været dervet en stor del af den øgede vækst.

AWS omsatte alene 14,8 milliarder dollar - en stigning på 37 procent, og dermed lidt over de estimerede 14,1 milliarder dollar analytikerne havde forventet.

Denne vækst sker på trods af, at AWS har sænket priserne. Men virksomheden har underskrevet nye flerårige aftaler med store kunder, siger Olsavsky.

Facebook forudser også væksttab

Amazon er ikke en eneste online-platform, der forudser lavere vækst i den nærmeste fremtid. Også Facebook mener, at væksteventyret efetr krisen mister pusten.

Dette fik Facebook-aktien til at falde med over tre procent, efter deres udmelding sammen med et regnskab, der trods udsigterne melder om vækst.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere