Artikel top billede

(Foto: Photo by Jan Baborák on Unsplash)

35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”

En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.

Tidligere på ugen erkendte en 35-årig kvinde fra New York, at hun havde ødelagte data i en unavngiven amerikansk kreditforening, hvor hun for nylig var blevet fyret.

Kvinden, Juliana Barile, blev ifølge et anklageskrift fra anklagemyndigheden i New York fyret fra sit job den 19. maj 2021, mens hun arbejdede hjemmefra.

Selskabets it-afdeling fik dog ikke lukket ned for hendes adgang til de forskellige it-systemer og netværk.

Slettede 21,3 gigabyte data

To dage senere kunne hun derfor logge på kreditforeningens filserver og i løbet af 40 minutter slettede hun i en sand digital blodrus 20.433 filer og 3.478 biblioteker.

”I alt blev der slettet i omegnen af 21,3 gigabyte data fra filserverens p-drev, som medarbejderne omtalte som fildelings-drevet,” lyder det i anklageskriftet.

Blandt de slettede data var der filer, der relaterede til låneansøgning fra borgere samt indhold af en mappe med relation til anti-ransomware software fra selskabet Cynet. Mappen havde navnet Cynet Ransom Protection (Don’t delete).

"Jeg slettede p-drevet lol"

Fem dage senere sendte kvinden en række beskeder til en ven, hvor hun blandt andet skrev: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol.”

Ifølge anklageskriftet var it-afdelingen blev bedt om at lukke ned for hendes adgang, men af uvisse årsager skete det ikke.

It-mediet The Register påpeger desuden i en artikel at sagen ikke er et enkeltstående tilfælde.

Eksempelvis erkendte en tidligere Cisco-ansat i august 2020 at have slettet 456 virtuelle AWS-maskiner, mens en ansat i det amerikanske firma Blue Stone Strategy Group i 2019 blev i dømt to års fængsel for at slette filer hos sin arbejdsgiver.

En ansat i et britisk firma fik i 2019 ligeledes fængselsstraf på to år, da han slettede sin tidligere arbejdsgivers AWS-konti.

Ifølge The Register risikerer Juliana Barile en fængselsstraf på op til 10 år, og en talsperson fra amerikanske forbundspoliti FBI påpeger desuden i en udtalelse, at det ikke alene var kvindens arbejdsgiver der led skade, men også skabte problemer for de mange borgere, der midt i et boligkøb fik slettet data til deres låneansøgninger.