Artikel top billede

Toshiba splittes op i tre dele efter flere års krise og massivt pres fra aktivister

Japanske Toshiba splittes op i tre virksomheder efter pres fra aktivister, som kan se store fordele i opsplitningen.

Den japanske hardware-kæmpe Toshiba splitter sig selv op i tre selvstændige virksomheder, som hver især får deres fokus-område.

Det sker efter, at selskabet gennem lang tid har været under pres fra aktivistiske investorer, som har været i offensiven, efter Toshiba i en årrække har været præget af ballade og uenigheder.

Det mere end 140 år gamle Toshiba vil bliver nu delt op tre selskaber, der alle bliver børsnoteret.

Det er planen, at opsplitningen skal være afsluttet i efteråret 2023.

Selskabet udskiller således hele infrastruktur-forretningen i et selvstændigt selskab. Det samme sker med ‘technology devices’-forretningen - altså pc’er, processorer og al anden produktion af hardware-enheder.

Det nuværende Toshiba-selskab skal her stå tilbage som holdingselskab.

Toshiba meddeler i en børsmeddelelse - som du finder her - at opsplitningen skal ‘frigøre shareholder-value - blandt andet ved at gøre det muligt for de enkelte selskaber at være strammere organiseret.

“Separations-planen er kun begyndelsen på en proces, der indebærer markant transformation af hvert af de selvstændige selskaber,” meddeler Toshiba.

Bloomberg skriver, at opsplitningen er en konsekvens af pres fra aktivistiske investorer, som længe har presset på for at få mere værdi ud af selskabet.

Med opsplitningen følger også en udbetaling af udbytte på 100 milliarder yen til aktionærerne over de kommende to år.

Toshiba har i årevis været plaget af ballade og kontroverser. Selskabets direktør, Nobuaki Kurumatini, røg ud af firmaet i foråret.