Artikel top billede

(Foto: Fisker PR)

Ugen i tech: Overraskende billig elbil med danske aner kommer til landet / Tidal tilbyder hi-fi-streaming kvit og frit / Endnu et lovende Kina-bilmærke debuterer i Danmark

Ugen i tech: Overraskende billig elbil med danske aner kommer til landet / Tidal tilbyder hi-fi-streaming kvit og frit / Endnu et lovende Kina-bilmærke debuterer i Danmark

Overraskende billig elbil med danske aner kommer til landet

Historien har kun budt på meget få danske bilproducenter, særligt for biler med bred appel.

Danske Henrik Fiskers selskab er amerikanske, men med en dansk stifter og designer samt med produktion i Østrig, kan Fiskers første bil kaldet ’Ocean’ komme tæt på at kalde sig selv en dansk bil.

Her bydes på en mellemstor SUV til en aggressiv pris, der debuterer ved 325.000 kroner for basismodellen med 275 hestekræfter og 440 kilometers rækkevidde.

Topmodellen bliver en hidsig sag med 550 hestekræfter og 0-100 tider på bare 3,7 sekunder. Rækkevidden bliver på op til 630 kilometer.

Kabinen vil byde på fortræffeligheder som en drejelig 17 tommer stor skærm, som kan vises indhold i landskabsformat, når der holdes inde ved f.eks ladestationen.

Vil du erhverve dig bilen, skal du ikke regne med at skulle forbi en forhandler. Bilen vil kunne ses og afprøves i showrooms, hvorefter den kan konfigureres og betales via Fiskers egen app, skriver Bilmagasinet.

Du vil heller ikke skulle forbi nogen forhandler til service, men i stedet forbi værkstedens Mekonomen, hvor servicen ifølge producenten skulle være minimal.

Tidal tilbyder hi-fi-streaming kvit og frit

Premium-streaming-tjenesten Tidal har siden sin debut satset på at være hi-fi entusiasternes favorit ved at tilbyde lydkvalitet i en cru over, det storaktørerne som Spotify, Apple Music eller Amazon Music tilbyder.

Lossless-streaming, hvor kompression ikke går ind og forringer lyden, har dog været forbeholdt ’hi-fi’-abonnement og krævet en merpris.

Med udsigt til at både Spotify, Amazon og Apple snart tilbyder lossless-kvalitet i deres musik-streaming, er hifi-streaming nu at få på samtlige betalende abonnementer. Hi-fi plus abonnenter vil dog fortsat få mere avancerede formater til rådighed såsom Hi-Res, Sony 360, MQA og Dolby Atmos lyd.

Ud over de nye muligheder introducerer Tidal samtidig en gratis mulighed, hvor lydkvaliteten er forringet til 160 kpbs, mens der vil opstå ’afmålte reklameindslag’ i afspilningen, oplyser Tidal.

Gratis-streamingen fra Tidal er ikke debuteret på det danske marked endnu. Herhjemme løber ’Tidal hifi’ op i 99 kroner/måned, mens hifi+ abonnenter skal betale yderlige 100 kroner ekstra månedligt.

Endnu et lovende Kina-bilmærke debuterer i Danmark

De danske bilkøbere er gået fra nul til nu flere kinesiske bilmærker at vælge i mellem på de danske marked, efter at mærker som Aiways, MG og Maxus har debuteret herhjemme over de sidste to år.

Denne uge melder endnu en lovende kinesiske bilproducent, at man vil debutere i landet: Xpeng.

Mærket er med sin debut i 2014 blandt de yngste blandt de udfarende kinesiske elmærker, men det afholder dem ikke fra at tilbyde avancerede elbiler, med flere selvkørende egenskaber.

Debutmodellen herhjemme bliver en stor fastback, XPeng 7, der skal konkurrere direkte med biler som Teslas model 3.

Her tilbydes op til 430 hestekræfter, der sikrer 0-100 tider på 4,5 sekunder, mens et batteri på 80 kWh giver op til 530 kilometers rækkevidde på long-rang modellen, da den nøjes med 267 hestekræfter.

I kabinen vil føreren få adgang til en 15” skærm, hvorfra navigation og infotainment styres, mens man som fører får assistance til alskens ting under kørslen via en adaptiv fartpilot og en baneassistent som holder en centreret på kørebanen på både lige og snoet vej. Dertil kommer en automatisk parkeringsassistent.

Den danske pris foreligger ikke endnu, men verserende norske priser debuterer ved 448.000 norske kroner, hvilket svarer til 336.000 danske kroner, hvilket bør gøre bilen afgiftsfritaget herhjemme. Den kraftigere model løber op i 508.000 norske kroner, mens en topmodel med mågevinedøre, kaldet P7 Wing Edition, debuterer til lige under 600.000 norske kroner.

Mærket har også en voksende skare af SUV’er på programmer, med elbilen Xpeng G3 og snart Xpeng G9 som mulige øvrige modeller til det danske marked.