Artikel top billede

(Foto: CC licens)

Kosovo forbyder mining af kryptovalutaer: Kræver for meget energi

Især unge mennesker har takket være lave energipriser i Kosovo tjent gode penge på udvinding af kryptovalutaer, men stigende energipriser og en skrøbelig energiforsyning får nu landet til at tage drastiske midler i brug.

Kosovo har valgt at forbyde udvinding af kryptovalutaer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forbuddet sker for at begrænse energiforbruget i landet, hvor en skrøbelig energiforsyning betyder, at landets 1,9 millioner indbyggere i øjeblikket er ramt af den værste energikrise i årtier.

”Politiet vil stoppe disse aktiviteter i samarbejde med relevante institutioner, som vil hjælpe med at identificere de lokationer, hvor kryptovaluta-produktionen finder sted,” siger landets økonomi- og energiminister Artane Rizvanolli ifølge Reuters.

Ekstremt energikrævende

Det er velkendt at den såkaldte krypto-mining, der er processen til udvinding af kryptovalutaer, er ekstremt energikrævende.

Og ifølge Reuters har lave energiprisen i Kosovo hidtil betydet, at det har været en attraktiv beskæftigelse for især unge mennesker.

Men udfald i energiproduktionen på landets kulkraftværker kombineret med stigende priser på russisk gas har betydet, at landet i december måtte erklære en 60 dages undtagelsestilstand, der indebærer nedskæringer i energiforbruget samt øgede investeringer i energiimport.

Tjener gode penge

Ifølge nyhedsbureauet er det krypto-mining særligt udbredt blandt landets serbiske mindretal, hvornogle ikke anerkender Kosovo som stat og derfor nægter at betale deres elregninger.

En af landets kryptominere oplyser til Reuters, at han betaler 170 euro for elektricitet om måneden, men tjener i omegnen af 2400 euro om måneden på at mine kryptovalutaer.

Kosovo er ikke det eneste land, der har forbudet udvinding af kryptovalutaer. Lande som Kina, Egypten, Irak, Qatar, Marokko, Algerier, Tunesien, Oman og Bangladesh har også taget skridt, der skal begrænse udvindingen.