Artikel top billede

Honda CR-V årgang 2004 og frem er blandt de biler, som er berørt af softwarefejlen. (Foto: Lars Jacobsen)

Y2K22-bug: Flere aldrende bilmodeller ramt af ur-fejl

Din gamle Honda kan nu finde på at spole tiden tilbage til de tidlige nullere.

Det er godt 22 år siden, at alverdens it-systemer blev truet af en potentiel graverende fejl, når den ombordværende tidstælling døjede med skiftet fra 1999 til 2000 i årsfeltet.

Nu begynder en lignende fejl at dukke op i en stribe biler fra den japanske producent Honda og søsterselskabet Acura.

Her oplever brugere af ældre modeller, af årgang 2004 til 2012, at systemtiden skrues 20 år tilbage i tiden til den gang hvor Nickelback og Saybia plagede hitlisterne. Navigations- og infotainmentsystemet viser derfor år 2002 i stedet for at rulle årsskiftet frem fra 2021 til 2022.

Motormediet Jalopnik beretter, at pr­­oblemet er vidt ubredt på Honda og Acura-foraer, på tværs af kontinenter, mens tech-mediet The Verge erfarer fra en talsperson fra Honda, at problemet umiddelbart ikke står til at løse med det samme.

”Honda USA er bekendt med et potentielt problem med urvisningen i en række ældre Acura og Honda modeller ekviperet med navigationssystemer,” lyder beskeden fra Honda-talsperson Chris Naughton, som fortsætter: ” Vi er i færd med at undersøgen sagen for at afdække løsningsmuligheder.”

Bag fejlen er en begrænsning i hvordan ugenumre blev optalt i tidlige GPS-systemer, skriver mediet. Uger blev tildelt et tal fra 1 til 1.023, hvorefter den såkaldte 10-bit registrering løber over og ryger tilbage til start, 1024 uger tilbage i tiden, hvilket svarer til knap 20 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere