Artikel top billede

Apple til det amerikanske senat: Antitrust-love kan øge risikoen for sikkerhedsbrud

Apple sender advarsel mens det amerikanske senat overvejer at vedtage en lov, der skal tvinge tech-giganterne til at give app-monopolet fri. Muligheden for at downloade apps udenfor App Store svækker it-sikkerheden, lyder advarslen.

I et brev advarer mobil-producenten Apple nu det amerikanske senat, der i øjeblikket pønser på at indføre love om antitrust - lovgivning rettet mod monopoldannelse - som vil ramme tech-giganten.

Apples anke er, at lovene kan øge risikoen for sikkerhedsbrud for mastodontens iPhone-brugere, fori lovene kan komme til at tvinge brugerne til at tillade sideloading af apps, der komme udefra og ikke er downloadet gennem Apples egen app-platform App Store.

"Regningerne sætter forbrugerne i fare på grund af den reelle risiko for brud på privatlivets fred og sikkerhed," skriver Apples seniordirektør for regeringsanliggender, Timothy Powderly i brevet ifølge CNBC.

Lovforslaget, som Apple advarer mod, vil forhindre virksomheder med dominerende app-butikker, som Apple og Google, i at betinge distributionen af ​​en app af, om udvikleren eksempelvis bruger platformens in-app-betalingssystem.

Årsagen til at senatet ønsker at sætte regler for Apples kontrol af, hvad der må installeres på en iPhone er fordi Apples magt i forhold til app-kontrollen er konkurrenceforvridende.

I dag er App Store den eneste vej for brugerne til at installere ny software på deres Apple-produkter. Apple tager selv mellem 15 og 30 procent af beløbet, som brugerne betaler app-udvikleren for at hente appen.

Apple: Sikkerheden ryger med ny lov

Apple har konsekvent hævdet, at dets kontrol over App Store er afgørende for at levere tilstrækkelig sikker til sine kunder. Risikoen, mener Aplle, er, at brugere kunne installere malware og anden ondsindet software.

"Men hvis Apple er tvunget til at aktivere sideloading, vil millioner af amerikanere sandsynligvis lide malware-angreb på deres telefoner, som ellers ville være blevet stoppet," skrev Powderly med i brevet.

Det har dog længe været sådan, at Android-telefoner giver brugerne mulighed for at installere side-apps. Her skal brugerne acceptere adskillige advarsels-pop-ups i softwaren for at udføre installationen.

Det er samme argumentation Google har leveret i kampen mod lovforslagets indførelse.

Desperat forsøg på at holde monopol

En talsmand for den senator - Amy Klobuchar - der har været med til at stillet forslaget - var uenig i Apples fortolkning af lovforslag.

"Lovforslaget tvinger ikke Apple til at tillade uscreenede apps på Apple-enheder," sagde talsmanden i en erklæring.

"Alle Apples argumenter om 'sideloading' ligner et desperat forsøg på at bevare sit monopol på app-butikken, som de bruger til at opkræve store gebyrer fra virksomheder, de konkurrerer imod," lød det.

"Lad os være klare - denne multi-billion-dollar-virksomhed er mere end i stand til at beskytte privatlivets fred og sikkerhed, mens den stadig giver forbrugerne flere valgmuligheder ved at tillade konkurrence. Lovgivningen indeholder stærke bestemmelser om, at alle platforme skal beskytte brugernes privatliv og sikkerhed."

Over 30 virksomheder har underskrevet at støtte lovforslaget. Der skal stemmes om lovforslagene torsdag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere