Artikel top billede

Den Chrome OS baserede stationære computer har trykfølsom skærm. I keglen er der blandt andet højttalere fra B&O. (Foto: HP)

Test: En stationær Chromebook, der ligner noget Apple producerede for 20 år siden. Jeg har ærlig talt svært ved at se pointen

"Hvad er meningen”? var min første indskydelse. En stationær Chromebook, der har et aparte, om end sjovt design? Men i hvilken sammenhæng har HP’s Chromebase sin berettigelse?

HP Chromebase minder lidt om Apples ikoniske og iMac med LCD-skærm.

Du ved den, der der i fordums tid havde en rund base i bunden og skærmen løftet på en lille stang.

Og i øvrigt prydede forsiden af Wired Magazine i 2002 med en nøgen pige bagved.

Det var et revolutionerende design. Dengang. Bevares, HP minder kun lidt om denne iMac, der blev designet for præcist 20 år siden i år.

Og det er da også smart nok at indbygge computer og højttaler i en kegleformet fod med indbygget elektronik og højttalere.

Men det hele kunne faktisk lige så godt være indbygget i skærmen, ligesom Apple og HP plus andre har gjort i over et årti.

Pentium processor men fin bestykning

Nu skal vi også være fair og selvom Chromebase ved første øjekast kan ligne et fortidslevn med en Pentium-processor. Så er den faktisk topmoderne.

Det siger jeg uden rysten på hænderne, selvom den testede, faktisk har en Pentium processor. Du kan også få en variant med Intel Core i3.

Men der er ikke tale om et fortidslevn, da den også har 256 GB SSD hukommelse foruden otte gigabte ram.

Skærmen på 21,5" i full hd er trykfølsom. Og det kommer du til at bruge mest. Dels er det medfølgende tastatur/mus sæt ikke særligt godt, mens tastaturet er lidt for lille til vores smag.

Men det er nok en af pointerne ved hele dette setup. Du skal kunne gemme det væk, og ty til i stedet at bruge skærmen.

Det indbyggede webcam og tilslutninger bagpå - herunder USB-C, er rare features. Og at kunne stemmestyre enheden, er da også smart.

Selv lyden fra B&O spiller godt ud i rummet og har en god tyngde.

Pigeværelset eller biblioteket?

Chromebase kan indstilles til at blive brugt med et barn, så du bedre kan styre, hvad der foregår.

Men her kan man lige så godt have en traditionel Chromebook til brug i skolen. Og for eksempel en regulær Windows-computer hjemme.

Den løsning ville jeg helt klart vælge. Jeg tror også at min bonus teenager datter, ville give mig den kolde skulder, hvis jeg plantede en Chromebase på hendes skrivebord.

Køb en Windows maskine i stedet

Pointen er nemlig, at vi efter en uge med Chromebase på eget skrivebord, har vanskeligt ved at se dens berettigelse.

Den fungerer da fint, og vil kunne bruges som søgemaskine i et bibliotek eller andre offentlige steder. For eksempel i receptionen på et hotel.

Og til brug hjemme, kan den da også fungere. Den trykfølsomme skærm kan vippes, og reagerer ret kvikt på input. Og det er da ikke fordi prisen på 4000 kroner, er helt hen i vejret, når du ser på, hvad du får af hardware.

Det er mere, hvor den skal bruges, vi søger efter med lys og lygte. For til barnet ville vi vælge en Chromebook (eller almindelig stationær) og måske en stationær pc hjemme. Eller endnu bedre - bare en god bærbar Windows baseret computer.

HP’s Chromebase skal nok finde sin niche og tillykke til dem, der finder den brugbar. Herfra er det vist tydeligt, at jeg har vanskeligt ved at se pointen. Det afspejles også i den lave karakter, trods fin byggekvalitet.


Loading ikon