Artikel top billede

(Foto: Christoffer Lund-Hansen)

IBM-chefer beskyldes for aldersdiskrimination: Ældre it-folk omtales som "dino-babyer" i interne mails

I forbindelse med en retssag om aldersdiskrimination er der blevet offentliggjort en række mails, hvor ælde IBM-ansatte bliver omtalt som babydinoer, der bør forvandles til en uddød art i selskabet.

Dokumenter fra en amerikansk retssag om aldersdiskrimination viser, at amerikanske IBM-chefer i en række interne e-mails har omtalt ældre medarbejdere som “dinobabier,” der skal forvandles til en “uddød art” i selskabet.

Det skriver flere amerikanske medier på baggrund af dokumenter fra retssagen.

Dokumenterne er blevet offentliggjort som et bevis for, at IBM i USA har forsøgt at presse ældre medarbejdere ud af virksomheden som led i en plan om at erstatte dem med yngre ansatte.

En højtplaceret IBM-chef, der er anonymiseret i dokumenterne, skriver eksempelvis, at selskabet har en “forældet moderlig medarbejderstab.”

“Det er noget, som vi bør ændre på,” lyder det desuden i den samme mail, hvor der også står, at de ældre medarbejders mangel på digitale kompetencer er en trussel mod selskabet.

"Yderst diskriminerende"

Til mediet Business Insider betegner Shannon Liss-Riordan, der er advokaten bag sagsanlægget, ordlyden i de offentliggjort mails som yderst diskriminerende, og ifølge hende er det eksempel på, at der i selskabet er en uvilje mod ældre medarbejdere.

Chris Mumma, talsperson for IBM, afviser over for mediet, at IBM har indgået i systematisk aldersdiskrimination og understreger samtidig at gennemsnitsalderen blandt IBM’s ansatte i USA er 48 år, hvilket er uændret i forhold til for 10 år siden.

I en udtalelses tager IBM dog afstand fra visse dele af sprogbruget i de offentliggjorte mails.

“Noget af sproget i de mails mellem IBM-chefer, der er blevet offentliggjort, er ikke i overensstemmelse med den respekt, som IBM har for sine ansatte,” lyder det i mailen.

Fyrede 20.000 ansatte over 40

De offentliggjorte dokumenter er del af en retssag, der tog sin begyndelse allerede i 2018, hvor en gruppe tidligere IBM-ansatte sagsøgte selskabet for aldersdiskrimination.

De amerikanske medie ProPublica beskriver i en artikel i 2018, at IBM havde en strategi om at justere alderssammensætning i medarbejderstaben.

I de samme år afskedigede selskabet ifølge mediet mere end 20.000 ansatte over 40 år. I den pågældende periode udgjorde de over 40-årige 60 procent af de fyrede medarbejdere.

IBM er ikke det eneste it-selskab, som har været beskyldt for aldersdiskrimination. Gennem de seneste år har blandt andet HP og Google været udsat for lignende beskyldinger.

Herhjemme har har Computerworld tidligere fortalt, at KMD i 2018 har haft nedskrevne ansættelsesregler, der har indeholdt et krav om, at alle nyansatte fuldtidsmedarbejdere hos KMD Danmark som hovedregel skal være under 36 år.