Værktøjskassen: Morten Kamper, FDIH

Han er en talmand med boldøje, som kan netværke og lave statistik i Outlook. Han er uhyre bevidst om, hvad ting koster og er god til at netværke. Desuden er han fan af fodboldklubben Skjold. Direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, Morten Kamper, åbner her sin værktøjskasse for Computerworld Online.

E-handel er blevet hverdag, og Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) er blevet til et arbejdskontor mere end et kampagnelokale.

Adressen er prominent, selv om bemandingen er beskeden.

Sekretariatet på kun tre personer har nemlig til huse i et af Københavns og den såkaldt gamle økonomis vartegn, Christian den 4's børsbygning fra 1623.

I dag sidder Morten Kamper for bordenden som direktør - en stilling, som han tiltrådte for et år siden.

Foreningens stifter og tidligere bestyrelsesformand, Gert Birnbacher, har kastet sig ud i iværksætterlivet som ølkusk på internet med en ildhu, der giver dotcom-dejavu.

Armbevægelserne er nok blevet lidt mindre siden foreningens begyndelse for syv år siden, men det er ambitionerne absolut ikke.

- Vi har jo også ændret os. Da vi startede, måtte vi råbe op alle steder om, at internettet skulle tages seriøst. Det stiller ingen spørgsmålstegn ved nu. I dag handler det mere om at sikre, at alle kommer med ? også de mindre virksomheder og den offentlige sektor, siger Morten Kamper.

Morten Kampers værktøjskasse

 • Gadgets:
  - Mobiltelefon (Nokia 6600)
  - Bærbar computer (Dell)
  - Cykel


 • Software:
  - Outlook
  - Messenger
  - RSS-feeds


 • Personlige egenskaber:
  - Økonomiforståelse
  - Omkostningsbevidsthed
  - Netværks-dannelse


 • Personer:
  - Projektleder Lisbeth Jørgensen
  - Koordinator Charlotte Andersen
  - Bestyrelsesformand Claus Hjorting


 • E-business er et bredt begreb
  For FDIH er ikke blot en interesseorganisation for virksomheder, der bruger web som salgskanal. Foreningen tænker e-business ind i alle sammenhænge, og da Morten Kamper får talt sig varm, kommer vi både rundt om strukturreform og e-government.

  - De fleste tænker jo stadig på e-handel som en salgskanal til private. Men det jo kun en del af begrebet e-business, som det går frem for på alle fronter. Både b2b, b2c, offentlig og privat-til-privat handel stiger. Sidstnævnte endda mest ? de danske online-auktioner omsætter efterhånden for mere end hele den danske musikindustri, siger han.

  Fyringsolie størst på nettet
  Alligevel skal den sandsynligvis største danske e-handelsaktør findes et ret uventet sted. Morten Kamper vurderer, at Hydro-Texaco, som omsætter for mere end en halv million kroner om dagen på sin e-handelsside for fyringsolie, er den største herhjemme.

  Morten Kamper har haft en regnemaskine i hånden gennem store dele af sin karriere, og han har ikke lagt den fra sig i FDIH.

  Senest var han partner i Bankinvest IT Venture og før da i et af den danske dotcom-tids mere omtalte navne, ventureselskabet Brandts.com.

  Før den tid tilbragte han tre år i Erhvervsministeriet og har dermed selv den bredde, som han nu forsøger at indarbejde i FDIH.

  Tæft for tal
  Derfor er det måske ikke underligt, at økonomiforståelse og omkostningsbevidsthed er de første karakteristika, direktøren tillægger sig selv.

  Disse evner er også vigtige, for medlemstilslutningen i FDIH har fluktueret en del. Fra den første dotcom-begejstring, hvor alle var med, tog medlemstallet et voldsomt dyk, men er nu støt på vej op igen.

  FDIH's sekretariat er skåret ind til benet og består foruden ham selv kun af to medarbejdere, nemlig projektleder Lisbeth Jørgensen og koordinator Charlotte Andersen, som derfor ikke overraskende udnævnes til de vigtigste personer i Morten Kampers arbejdsdag ? som dog også byder på mange sparringer med bestyrelsesformand Claus Hjorting fra Nykredit.

  De tre ansatte organiserer i fællesskab de gennemsnitlig 50 årlige netværksseminarer for medlemmerne, udarbejder et væld af skriftlig kommunikation, og bemander telefonerne, når både medlemmer, presse og andre ringer ind med spørgsmål om alle mulige forhold relateret til e-business, fra jura til markedstal.

  Med så mange bolde at holde i luften for så få hænder, kan Morten Kamper ikke undvære Outlook til styring af aktiviteter og kontakter.

  Styr på hele netværket
  I forhold til de fleste bruger han langt flere af funktionerne i Microsoft-programmet, som blandt andet indeholder hele hans kontaktdatabase med anslået 500 navne.

  I det har han skabt et sindrigt indekseringssystem, der eksempelvis sørger for, at en person, der både har interesse for e-gov og CMS indkaldes til begge typer møder.

  - Det er blevet et ekstremt vigtigt værktøj for sekretariatet, og vi holder hele tiden øje med hinandens kalendere. Jeg bruger det også til at udarbejde statistikker og skabe helt klare links mellem personer, e-mails og kalenderfunktioner, siger Morten Kamper.
  Midt i Morten Kampers forklaring tikker en forespørgsel ind fra en bekendt på beskedtjenesten Messenger, som han finder mere bevendt end konstante telefonopringninger ? selv om han erkender, at også de konstante pling på skærmen kan distrahere.

  Alle disse forsøg på at skabe orden i et virvar af folk vidner om den måske vigtigste evne i Morten Kampers job. Han skal kunne netværke.

  - Det gælder om at kunne tale med mange forskellige mennesker ? men også om at huske at følge op på aftaler. Medlemmerne skal føle, at vi gør noget for dem. Jeg har ikke nogen professionel tilgang til det at netværke, men det gælder også om ikke at forfalde til kun at sidde og sende mails hele dagen. Man skal ud og mødes med folk, siger han.

  RSS-feeds står for nyhederne
  Hvilket kan være svært at nå med de mange forskellige opgaver. Morten Kamper så for eksempel gerne, at FDIH var bedre repræsenteret på konferencer og til andre events.

  På Morten Kampers Yahoo-webside har han anbragt en del RSS-feeds fra så forskellige kilder som nærværende medie og open source ?prædikanten Lawrence Lessigs blog.

  Ved siden af nyhedsstrømmen toner et par lyslokkede poder frem på fotografier indsat med digitalt klister på websiden.

  Det er billeder fra hjemmet, som Morten deler med konen Rikke, som er jurist, og de to drenge Julius og Lucas på syv og snart fire år. Familien har en passion for fodbold tilfælles.

  - Vi er fans af Østerbro-klubben Skjold ? som er Danmarks største målt på medlemmer, siger Morten Kamper med eftertryk.

  Spædbørn med egen mailadresse
  Kun Julius, den ældste søn, spiller selv ? resten sidder mest på bænken, hvor oplevelsen af en Real Madrid-kamp på Bernabeu-stadionet har været blandt de største højdepunkter.

  Hvis man ikke kan være der selv, må et velspækket mediecenter stå for sportstransmissionerne. Morten Kampers hjemmestrikkede system gemmer hele familiens mediebibliotek, og sønnerne har da også fået teknik ind med modermælken ? og hver sin emailadresse i dåbsgave.

  - Jeg holdt et foredrag i Japan i 1998 på vegne af Erhvervsministeriet om Danmarks fortræffeligheder ? og havde da en lille stump video med på overheaderen af Julius på dengang to år, som sidder og styrer en computermus. Bagefter var det selvfølgelig det eneste, tilhørerne kunne huske, griner Morten Kamper.

  Næsten i det samme springer han op ? det er tid til næste møde.

  En kasket ryger på hovedet og en taske med laptoppen under armen ? så er han parat til at springe op på sin cykel ? måske ikke den mest direktør-agtige transportform.

  Men det er klart den mest effektive, når man har arbejdsplads ved Christiansborg og bopæl på Østerbro, som i fugleflugt er få kilometer i distance, men adskilt af nogle af Danmarks mest tæt trafikerede områder.  Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
  Indlæser debat...


  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Kompetera A/S
  Hardware, licenser, konsulentydelser

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Få styr på dine kontrakter - også i årene efter de er blevet underskrevet

  I en verden fyldt med kontrakter og aftaler er det afgørende, at du har styr på håndteringen af din organisations kontrakter - både de nye og de eksisterende. På dette seminar gennemgår vi nogle af de største risici og hvordan du minimerer dem. Der er mange penge at spare. Og stor mulighed for kraftig effektivisering.

  23. maj 2019 | Læs mere


  CXO roundtable: Sæt strategisk it-sikkerhed på dagsordenen

  Eksklusivt roundtable: Hør hvordan DSBs Chief Information Security Officer arbejder med fremtidens it-trusler og strategisk it-sikkerhed - og vær med til at sætte fokus på strategisk it-sikkerhed, incident response, beredskabsplaner og business continuity blandt en udvalgt gruppe af digitale ledere fra danske virksomheder.

  24. maj 2019 | Læs mere


  FutureLegal

  FutureLegal giver dig viden og inspiration til at imødegå fremtiden for juridiske ydelser.

  28. maj 2019 | Læs mere


  Premium
  Knald eller fald? Det kommer Googles Huawei-forbud til at betyde for din smartphone
  Eksisterende og kommende ejere af Huawei telefoner kan se frem til en del usikkerhed omkring Android- og Google-økosystemet på deres smartphones.
  Computerworld
  Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
  Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
  CIO
  Danske Joachim Ærtebjerg er med i toppen som CTO for Intel i EMEA - hør hans bud på it-udviklingen efter 25 år hos processor-giganten
  Tech fra Toppen: Danske Joachim Ærtebjerg har arbejdet for Intel siden de lancerede Pentium-processoren i midten af 90´erne. I dag er han CTO for EMEA-området - og giver her sit bud på it-udviklingen.
  Job & Karriere
  "Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
  "Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
  White paper
  Sikkerhedsimplikationerne ved digital transformation
  I Fortinets rapport fra 2018 omkring sikkerhedsimplikationerne ved digital transformation, tages temperaturen på den aktuelle tilstand for Cybersecurity i organisationer rundt omkring i hele verden. Blandt de 300 respondenter viste der sig en række spændende trends. Her er et par stykker af dem: - Digital Transformation er den mest indflydelsesrige it-trend i organisationer i dag. Hele 92% svarede at det har stor indvirkning på deres forretning - Sikkerhed er den klart største udfordring i forhold til digital transformation. Hele 85% mener det har stor indvirkning på deres forretning Download hele rapporten her og få flere spændende findings.