Artikel top billede

Sløje produktionstal for Tesla - banket et år tilbage i tiden

Bilproducenten var ellers inde i en god stime – seneste opgørelse viser dog, at selskabet døjer med at holde produktionen i gang.

Den markante bil-producent og tech-virksomhed Tesla er rendt i nogle massive produktionsvanskeligheder – til trods for at selve produktionstallet er steget markant i forhold til samme periode sidste år.

Det fremgår af selskabets seneste kvartalsopgørelse for andet kvartal 2022.

Mens selskabet er lykkedes med at fremstille 25,3 procent flere elbiler end i andet kvartal 2022, er produktionen i mellemtiden faldet med 15 procent i forhold til de to seneste trimestre.

Således er det blevet til et styktal på 258.580 biler (hvoraf model 3 og Y tegner sig for omkring 94 procent), mod henholdsvis sidste kvartal 2021 og første kvartal 2022, hvor selskabet fremstillede henholdsvis 305.840 og 305.407 biler.

Dykket i produktionen kommer samtidig med, at Tesla i marts 2022 indviede sin nye ’Gigafactory’ i Berlin. Selskabets første kæmpefabrik på europæisk jord.

’Gigantisk pengebål’

Bag de faldende produktionstal er massive problemer med at holde fabrikkerne i gang, hvilket har fået rigmanden og administrerende direktør Elon Musk til at omtale dem som ’gigantiske penge-bål’.

”Både Berlin og Austin fabrikkerne er gigantiske penge-bål i øjeblikket. De lyder som et kæmpebrøl af penge, der bliver brændt,” siger han og forklarer:

”Det er fordi der er tonsvis af udgifter og nærmest ikke noget output. At få Berlin og Austin i omdrejninger og få Shanghai tilbage i fuld sving er vores altovervejende opgave. Alt andet er egentlig bare småting.”

I selskabet Berlin-fabrik kniber det med at få udstyret til at fremstille de særlige 2170 batterier i sving, da nøglekomponenter er ’fanget i en havn i Shanghai’, lyder det.

Kinesisk lockdown plager

Teslas fabrik i Shanghai har samtidig været plaget af flere corona-relaterede lukninger, ovenpå flere lockdown-bølger i den kinesiske hovedstad.

I 2021 flyttede Elon Musk sit hovedkontor fra Californien til Texas og truede med at flytte selskabets fabrik fra Fremont, hvis ikke selskabet blev mødt af mere lempelige corona-restriktioner.

Elon Musk har i midlertidig ikke tilkendegivet nogen intentioner om at flytte sin kinesiske fabrik ovenpå de kinesiske nedlukninger.