Artikel top billede

Kæmpelæk viser, hvordan toppolitikere hjalp Uber: ’Vi er fucking ulovlige’

En læk med over 100.000 viser Ubers massive, koordinerede bestræbelser for at gøre sig gældende i nye markeder. Med både lovlige og ulovlige metoder.

Flere end 124.000 dokumenter, heriblandt 83.000 mails og 1.000 samtaleoptagelser, viser hvordan kørselstjenesten Uber imellem 2013 og 2017 bedrev virksomhed på kant med loven med hjælp fra toppolitikere såsom Frankrigs præsident Emmanuel Macron og forhenværende EU-kommissær Neelie Kroes.

Det skriver britiske The Guardian, i samarbejde med ICIJ en international forening af undersøgende journalister.

Her fremgår det, hvordan Uber dengang førte lobby-virksomhed for over en halv milliard kroner årligt i sine bestræbelser på at få fodfæste i flere landes højt regulerede taxi-markeder.

Under ledelse af den kontroversielle tidligere direktør Travis Kalanick, begav virksomheden sig i praksis, som de var velvidende om var i strid med loven. ’Vi er fucking ulovlige’, som en ledende medarbejder beskriver det, mens uber internt blev kaldt for en piratvirksomhed.

En af de højst profilerede politikere blandet ind i sagen er præsident Emmanuel Macron, og den hjælp han ydede Uber, dengang han var indenrigsminister. Sms-beskeder mellem Kalanick og Macron viser, hvordan den europæiske toppolitiker fik forhandlet en hemmelig aftale med Ubers politiske modstandere i det franske parlament.

Ubers lyssky metoder fik sekskabet til at udvikle en ’kill-switch’, hvor virksomhedens it-stab med al hast forhindrede adgang til Ubers systemer, når et lands politimyndigheder foretog en razzia på Ubers kontor.

Virksomheden har i perioden været udsat for mindst 12 ransagninger i lande som Frankrig, Holland, Belgien, Indien, Ungarn og Rumænien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere