Artikel top billede

Kæmpelæk viser, hvordan toppolitikere hjalp Uber: ’Vi er fucking ulovlige’

En læk med over 100.000 viser Ubers massive, koordinerede bestræbelser for at gøre sig gældende i nye markeder. Med både lovlige og ulovlige metoder.

Flere end 124.000 dokumenter, heriblandt 83.000 mails og 1.000 samtaleoptagelser, viser hvordan kørselstjenesten Uber imellem 2013 og 2017 bedrev virksomhed på kant med loven med hjælp fra toppolitikere såsom Frankrigs præsident Emmanuel Macron og forhenværende EU-kommissær Neelie Kroes.

Det skriver britiske The Guardian, i samarbejde med ICIJ en international forening af undersøgende journalister.

Her fremgår det, hvordan Uber dengang førte lobby-virksomhed for over en halv milliard kroner årligt i sine bestræbelser på at få fodfæste i flere landes højt regulerede taxi-markeder.

Under ledelse af den kontroversielle tidligere direktør Travis Kalanick, begav virksomheden sig i praksis, som de var velvidende om var i strid med loven. ’Vi er fucking ulovlige’, som en ledende medarbejder beskriver det, mens uber internt blev kaldt for en piratvirksomhed.

En af de højst profilerede politikere blandet ind i sagen er præsident Emmanuel Macron, og den hjælp han ydede Uber, dengang han var indenrigsminister. Sms-beskeder mellem Kalanick og Macron viser, hvordan den europæiske toppolitiker fik forhandlet en hemmelig aftale med Ubers politiske modstandere i det franske parlament.

Ubers lyssky metoder fik sekskabet til at udvikle en ’kill-switch’, hvor virksomhedens it-stab med al hast forhindrede adgang til Ubers systemer, når et lands politimyndigheder foretog en razzia på Ubers kontor.

Virksomheden har i perioden været udsat for mindst 12 ransagninger i lande som Frankrig, Holland, Belgien, Indien, Ungarn og Rumænien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere