Skiftedag: Mærsk Data endeligt slugt af IBM

Der var store skiftedag med champagne og kransekage, da Mærsk Data og DMdata i går officielt blev en del af IBM. Navnet Mærsk Data eksisterer ikke længere, mens blandt andet it-selskaberne Acure, Organisator og R5 får lov at fortsætte som selvstændige enheder under eget navn.

Der blev drukket champagne og spist kransekage på IBM's danske hovedkvarter i Lundtofte nord for København, da købet af Mærsk Data og DMdata i går blev officielt, tre en halv måned efter handlen først blev offentliggjort.

De danske konkurrencemyndigheder godkendte 18. november IBM's køb af konkurrenterne, og IBM har siden haft travlt med at undersøge alle de kontraktforhold og kundeforhold, som selskabet hidtil havde været afholdt fra.

Den første dag i december blev så store skiftedag, hvor den største it-fusion i danmarkshistorien blev en realitet, og det betyder en række ændringer i den danske it-branche.

Fortsætter selvstændigt

Nogle opkøbte selskaber fortsætter under samme navn, men nu som helejede datterselskaber under IBM Danmark.

Heriblandt er EPJ-udvikleren Acure, softwareudvikleren Organisator, SAP-huset R5 og vigtigst nok driftsselskabet DMdata.

I den modsatte grøft ligger Mærsk Data, hvis hovedselskaber har taget navneskift til henholdsvis Global Services København og Global Services Århus som en del af IBM's globale serviceforretning.

Det betyder også, at Mærsk Datas hidtidige topchef, Steen H. Knudsen, i går havde sin første arbejdsdag hos A.P. Møller-Mærsk, hvor han fremover skal stå for de it-investeringer, som blev tilbage i koncernen.

Specifikke områder

Ifølge IBM Danmarks administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, skyldes det kundernes ønsker og behov, at en række selskaber ikke integreres fuldstændigt i IBM, der i går fordoblede sin medarbejderstab til mere 7.000 personer.

- Selvfølgelig er det planen, at vi skal fungere på tværs, så vi kan bruge ressourcer fra eksempelvis R5 sammen med vores interne SAP-ressourcer i Danmark, siger han til Computerworld Online.

- Men nogle af de virksomheder har haft meget specifikke områder, og vi ønsker, at de skal blive ved med det, de er vældigt gode til i dag, fortsætter han.

Det gælder for eksempel selskabet Acure, som senest vandt den strategisk vigtige kamp om at skulle levere et helt centralt landspatientregister til Sundhedsstyrelsen.

Acure bliver krumtappen for IBM Danmarks satsning på sundhedsmarkedet, hvor selskabet på globalt plan i forvejen har en masse aktiviteter inden for elektroniske patientjournaler (EPJ), den farmaceutiske branche og biotek-industrien.

Nye milliardordrer

Også driftsselskabet DMdata fortsætter under eget navn med den hidtidige direktør, Flemming Jensen, i spidsen.

IBM fik i forbindelse med købet af DMdata en 10-årig servicekontrakt om at varetage driften af både Danske Banks centrale og decentrale it-drift med i købet.

Dertil kommer, at IBM i går offentliggjorde, at selskabet har tegnet nye kontrakter til knap seks milliarder kroner med Danske Bank og A.P. Møller - Mærsk.

Det betyder, at IBM nu har to gigantkunder, som hver især får tilegnet en enhed hos IBM Danmark.

Trafik- og logistikcenter

Ansvaret for IBM's investering i de nye selskaber får Bernie Waldron, mens Lars Mikkelgaard-Jensen som dansk topchef skal sikre samarbejdet med resten af IBM i Danmark.

For Lars Mikkelgaard-Jensen bliver den største ændring dog, at en meget stor del af IBM Danmarks medarbejdere fremover kommer til arbejde med opgaver uden for landet i forbindelse med det transport- og logistikcenter, som IBM bygger.

- Udfordringen er at sikre, at forretningsplanen holder, og at vi får del i den vækst, der er på det globale transportmarked, siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Specielt søtransporten og det omkringliggende trafiksystem vokser hurtigt på verdensplan, og IBM planlægger med Danmark og Mærsk Datas baggrund som base at udnytte det vækstpotentiale.

Stærk konkurrence

Hvis man vender øjet hjemad og kigger på Danmark, har konkurrencesituationen dog ikke ændret sig så meget, mener IBM.

- Sådan noget balancerer sig altid ud. CSC sidder stadig på en meget stor del af staten, og KMD sidder på den kommunale sektor. De er begge store nok til at byde på, hvad der ellers måtte være af opgaver, siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Han peger samtidig på, at TDC med gårsdagens køb af Netdesign har sat sig tungt på markedet for IP-telefoni.

IBM forventer, at arbejdet med integrere de to opkøb tager mellem seks og otte kvartaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere