Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Dommen over Apple iPhone 14 er...at du bør overveje en anden model

Apple har ikke lagt de helt store kræfter i sin nye iPhone 14. Læs her hvorfor du bør overveje en anden model.

Endnu et år, endnu en iPhone. Nu er vi så kommet til nummer 14 i rækken.

Med så mange år historik, genkender man et vist mønster i Apple overhalinger.

Det ene år plejer at fokusere på et nyt design, mens det næste har en overhaling af indmaden som primære mission.

I iPhone 14 synes man dog ikke rigtig få nogen af delene.

Find fem fejl

iPhone 14 er tilsyneladende en tro kopi af sin forgænger.

Det er samme materialer, samme design og næsten de samme farver, der bydes på.

Der er faktisk forskelle, men selv i petitesseland befinder vi os i bagatel-regionen, hvor man skal være mere end almindeligt skarpsynet for at bemærke at mobilen er 0,1 millimeter tykkere og at kamera-duoen bagpå er pumpet en smule op.

Nuvel, det er ikke noget ringe udgangspunkt Apple har tegnet sig iPhone 14 skabelon efter, men det er alligevel en kende konservativt, hvis ikke kedeligt, for iPhone 13 lignede da også iPhone 12 til forveksling.

Når nu Apple synes at ville holde igen med goderne, kunne man håbe på, at man til gengæld kunne genanvende ens iPhone 13 eller iPhone 12 cover.

Men det er ikke tilfældet. Den nye enhed er lige en µ tykkere, og kameraanordningen bagpå er vokset en smule.

Nyt format

Hvad der vil kunne ses, er hvis du vælger den nye plus-model, som iPhone 14 nu tilbydes i.

Her får præcis samme udstyr og udtryk som i iPhone 14, bare med en skærm der blæst på fra 6,1 til 6,7 tommer. Ligesom man ser det i iPhone 14 Pro og Pro Max.

iPhone 14 Plus består ligesom sin lillebror af glas og letvægtsaluminium, hvorfor de er mærkbart lettere end de dyre Pro varianter.

Selve skærmen der følger med både den store og den mindre iPhone 14 vil dog minde om det man har set før i både iPhone 12 og 13.

Begge er flotte og farverige, men uden dog at afgive helt samme flydende oplevelse, som den hurtigere ’Promotion’ teknologi tillader.

Gennemprøvet motor

Apple har brudt sin sædvanlige formel med at udstyre den nye iPhone med den vildeste og hurtigste processor fra Apples hånd.

I år genanvender Apple i stedet den ’gennemprøvede’, men altså ikke helt nye, A15 Bionic, som man også finder i sidste års model.

Nuvel, forskellene, mellem denne og A16, som man finder i Pro-telefonerne er ganske begrænsede, og man vil næppe savne kræfter her. Du køber bare den nye model, med visheden om, at der findes hurtigere derude.

Batterimæssigt er der heller ikke nogen nævneværdig forskel at bemærke. På papiret er der 1-2 procents forskel, hvilket ikke gør nogen reel forskel.

Løber du hurtigt tør for strøm, bør du dog skele til Plus-modellen alene af den grund, at den har et tredjedel større batteri.

En særlig detalje ved iPhone 14 serien er dog, at den er udstyret med en særlig antenne, der kan sende nødsignaler over satellit, hvis uheldet skulle være ude udenfor mobildækningen. Denne tjeneste dækker dog kun USA og Canada pt.

Velkendt duo

Kameraanordningen bagpå vil også virke meget bekendt, hvis man ellers er stødt på iPhone 12 eller 13 før.

Grundlæggende finder du da også to moduler, en standard og et ekstra vidvinklet, som begge leverer glimrende billeder på 12 megapixels.

På papiret er objektivet lidt mere lysstærkt og sensoren er lidt større, hvilket skulle give en gevinst, når det er mørkt. Igen er forbedringen igen beskeden, set i forhold til sidste års model. Når der filmes, er forbedringen dog lidt mere synlig.

Her tilbydes dog en ny ’cinematic mode’, lånt fra Pro-serien, hvor baggrunden kan sløres, når man filmer.

Resultaterne er dog stadigvæk langt fra overbevisende. Brug hellere den almindelige video – eventuelt sammen med den nye ’action mode’ som fungerer som en solid elektronisk stabilisering.

Det er værd at bemærke, at selfie-kameraet er derimod væsentligt forbedret. Det er skarpere, har bedre dynamik og kan fokusere på dig, hvilket gør, at det tager optimale billeder uanset om det kun er dig, eller en hel gruppe, der poserer.

En bette upgrade

Apple iPhone 14 bryder med Apples egne normer, som hidtil forskriver, at enten opgraderes væsentligt udenpå eller indeni.

Her er der reelt ingen af delene, der er blevet løftet mærkbart.

Udgangspunktet var heldigvis godt, men iPhone 14 udfordres yderligere af, at prisen har fået et ordentligt gok opad med inflationsstokken.

Du slipper derfor mindst to tusindekroner mere end for 13’eren, hvilket får iPhone 14 til at lande i samme lag som den nydelige iPhone 13 Pro.

Den sammenligning falder utvivlsomt i den gamles Pro-models favør, hvorfor iPhone 14 får svært ved at begå sig på markeder – indtil lageret med de gamle Pro-modeller rinder ud.


Loading ikon