Artikel top billede

AMD’s nye wünder-kort gør det onde mod Nvidia (Foto: IDG News Service)

Priskrig: AMD’s nye wünder-kort presser Nvidia på prisen

AMD’s nye topkort, RX 7900 XTX, ser ud til at blive en mægtig rival til Nvidia afsindige GeForce RTX 4090 og RTX 4080 – til en langt skarpere pris.

Der er lagt op til kamp i den absolutte top til efteråret, når AMD’s nyligt udgivne topkort, RX 7900 XTX og RX 7900 XT, tørner sammen med Nvidia GTX 4090 og 4080 serier.

Til topduellen bringer AMD et spritnyt våben, i en arkitektur kaldet RDNA 3, som ligesom selskabets succesfulde Ryzen-processorer er bygget omkring en modulær ’chiplet’ opbygning.

Det betyder, at selskabets grafikchip fremover vil bestå af moduler, som sammenstykkes efter behov og ønsket performance-niveau.

Modellen giver AMD mulighed for at være skarpere på prisen, som illustrerer sig ved, at topkortet underbyder Nvidia markant.

En RX 7900 XTX-topmodel debuterer her ved 999 amerikanske dollar, mod Nvidias RTX 4090 vilde debutpris på 1.599 dollar. Omsat til danske kroner, før eventuel moms og afgifter, svarer det til henholdsvis 7.590 og 12.140 kroner.

Fremstillingsfordele

AMD’s nye kollektion er først klar til at indtage markedet den 13. december, hvorfor selskabet endnu ikke er klar til at offentliggøre særlig mange officielle performance-tal endnu.

I stedet detaljerer selskabet, hvordan den nye arkitektur giver massive fremstillingsfordele.

Hvor Nvidia tyr til en kolossal central chip til sine grafikkort på mægtige 608 kvadratmillimeter, er hjernen bag AMD’s kort anderledes beskeden med sit fodaftryk på blot 300 kvadratmillimeter. Begge er fremstillet med TSMC’s avancerede 5nm printteknologi.

Dertil er AMD’s chippen assisteret af seks støtte-chips til håndtering af GDDR6 grafikhukommelsen igennem selskabets ’Infinity Cache’ til håndtering af den massive datastrøm. Hver fylder 37 kvadratmillimeter og er fremstillet på en billigere og enklere 6nm litografi.

Opsætningen betyder, at AMD’s nye kort får en maksimal båndbredde på svimlende 5,3 terabyte per sekund – i en disciplin, hvor Nvidias top-kort kun klarer lidt over en enkel terabyte per sekund. Begge topkort får dog 24 gigabyte video-ram at arbejde med, mens det billigere RX 7900 XT nøjes med 20 gigabyte og RTX 4080 kun får 16 gigabyte at rute med.

Samlet set, får AMD’s nye topmodel 522 kvadratmillimeter chip-overflade, som huser i alt 58 milliarder transistorer fordelt på 12.288 regneenheder, der snurrer med op til 2,55 Ghz.

De skal dyste med Nvidias 76,3 milliarder transistorer og 16.384 regneenheder ved 2,52 GHz. Nvidia står derfor stadig til at have en numerisk fordel.

Afgørende forskele

Med den nye arkitektur følger også en optimering af, hvordan kortet bruger strøm.

Ifølge AMD’s egne tal, skulle RDNA 3 kort levere imponerende 54 procent højere ydelse per watt i forhold til RDNA 2 generationen.

I praktiske termer betyder det, at de nye kort kan nøjes med en traditionel to gange 8-pins strømforsyning, mens det maksimale strømforbrug holder sig til under de 355 watt. RX 7900 XT nøjes med at bruge 300 watt.

Her kræver Nvidias nye topmodeller en dedikeret 16-pins strømforsyning, for at håndtere de 480 watt, som kortet kan sluge. Det massive strømforbrug har også været med til at udelukke en eventuel ’RTX 4090 Ti’ über-model, på grund af en formodet ekstrem varmeudvikling og kølebehov.

Den nye arkitektur rummer også lovende landvindinger, når det gælder mere niche-prægede opgaver såsom kunstig intelligens- og raytracing-beregninger.

Her loves et ydelsesløft på henholdsvis 170 og 50 procent i forhold til forgængeren.

Ikke nogen direkte konkurrent

AMD er endnu ikke ude med nogen direkte sammenligninger med Nvidias topkort, hvilket indikerer, at det enten ikke er i hus performancemæssigt, eller at selskabet venter på at få optimeret yderligere inden kortene slippes løs.

Enkelte nøgletal er selskabet dog ude med, hvor den nye topmodel sættes op imod den forrige, Radeon RX 6950 XT.

Her fremgår det ifølge AMD’s egne tal, at RX 7900 XTX yder mellem 50 og 70 procent højere ved 4K-opløsninger i udvalgte spildiscipliner.

Hvem der ender med at vinde i duellen mellem AMD’s og Nvidia nye wünderkort, er fortsat uvist, men det tyder på, at Nvidia nok kan blive siddende på performance-tronen, mens AMD kan vinde en eventuel kamp om prisen og strømforbruget.