Microsoft advarer om skjult spion-software

Spionprogrammer har fundet nye måder at skjule sig dybt nede i Microsofts styresystem Windows. Microsoft advarer nu om, at der findes programmer i omløb, som ikke kan opdages af traditionel sikkerhedssoftware. Eneste kur kan være en geninstallation af styresystemet.

Microsofts sikkerhedseksperter advarer mod en ny type spionprogrammer, der er særdeles vanskelige at opdage og slippe af med.

De nye spionprogrammer gør sig selv til en del at styresystemets kerne.

Det gør dem næsten umulige at opdage for de eksisterende sikkerhedsprogrammer, advarer eksperterne.

Der er tale om såkaldte "rootkits". Det vil sige generelle bagdørsprogrammer, der installeres via virus eller som en trojansk hest sammen med et tilsyneladende uskyldigt program.

Programmerne kan bruges til at overvåge en pc eller ligefrem fjernstyre den. Denne type programmer har eksisteret længe, men har hidtil været forholdsvis enkle at opdage for antivirus eller anti-spyware-programmer.

De nye programmer går derimod ind og ændrer selve kernen i Microsofts styresystem Windows, som er det klart mest udbredte offer for programmerne.

I mange tilfælde er det nødvendigt med en geninstallation for at slippe af med de ondsindede programmer, advarer Microsoft.

Visse af de nye programmer lægger sig så tæt på de centrale dele af systemet, at de opsnapper systemkald, altså instruktioner til styresystemets kerne.

Programmerne kan på den måde filtrere sine egne instruktioner fra, således at kald til spionprogrammet kan gemmes mellem kald til styresystemet. Det gør det vanskeligt for sikkerhedsprogrammerne at spore spionprogrammets adfærd.

En firewall er heller ingen garanti mod spionprogrammerne, advarer Microsofts sikkerhedseksperter. Visse programmer kommunikerer med omverdenen ved populært sagt at få et lift med den lovlige netværkstrafik.

Det vil sige, at spionprogrammerne kan skjule deres egne netværkspakker mellem den lovlige udgående trafik på de porte, der er åbnet i firewallen.

Den bedste metode til at opspore de nye programmer kræver, at systemadministratoren sammenligner systemfilerne på den inficerede pc med en ren udgave.

Microsoft har internt udviklet et stykke software, som netop kan sammenligne to versioner af Windows. Softwaregiganten har dog ikke offentliggjort programmet.

Relevant link

Microsoft om skjulte spionprogrammer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere