Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

D&D gør comeback i biografen og som open source på spisebordet

Verdens mest populære fantasirollespil fejrer det kommende 50-års jubilæum med nye regler samt en storfilm med bl.a. Chris Pine og Hugh Grant på rollelisten.

Længe inden fantasygenren blev hvermandseje med Harry Potter, Game of Thrones og Peter Jacksons fremragende filmatisering af Lord of the Rings var Dungeons & Dragons gateway-drug til en verden af huler, monstre, helte og ældgammel ondskab.

Rollespillet har levet en omskiftelig tilværelse siden første udgave blev lanceret i 1974, og siden er millioner af mennesker draget på eventyr som tyve, krigere og troldmænd. Ofte mens venner og familiemedlemmer har kigget let uforstående på.

De seneste år har D&D opnået fornyet popularitet – bl.a. med en hjælpende hånd fra Netflix-serien Stranger Things – og det Hasbro-ejede Wizards of the Coast har høstet stærk økonomisk vækst på lanceringen af nye eventyr og (ofte ret kostbart) tilbehør.

Nu tager troldmændene ladegreb på endnu et fremstød, der finder sted på to fronter.

Det vigtigste er lanceringen af den syvende og muligvis sidste regelversion, der kommer på gaden i forbindelse med 50-årsjubilæet i 2024.

Reglerne bliver 100% bagudkompatible med seneste udgave (5th. edition). Men hvor tidligere versioner primært har været udviklet internt i Wizards of the Coast, finder den aktuelle indsats sted baseret på en omfattende offentlig udviklingsproces.

Nye regler og nye former for racer

Her kan D&D-fans gratis prøve de nye regler af og give deres inputs til forbedringer i noget, der minder om et Open Source-baseret udviklingsforløb.

Samtidig har den californisk baserede virksomhed valgt at gøre op med racesystemet og opdelingen i ophøjede elvere, almindelige mennesker, gemene orker og andet godtfolk. Den slags anses ikke længere for at være god tone på bagkant af seneste års heftige identitetspolitiske debatter.

Men hvor en typisk D&D-kampagne foregår omkring et bord med papir, blyant, terninger og tykke regelbøger, så synes Hollywood og Wizards of the Coast, at universet også fortjener et bredere publikum.

Derfor får filmen Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves premiere til marts. Den er – modsat fortidens talrige og ofte let ubehjælpsomme film- og serielanceringer med D&D-logoet på – en noget større anlagt titel med bl.a. Chris Pine og Hugh Grant på rollelisten.

Det er nok nødvendigt at kaste en Divination-formular for at forudse, om filmen bliver andet og mere end CGI-støttet fjolleri, men traileren ser i hvert fald flot ud. Og med indtil videre 18 millioner visninger på YouTube må man antage, at der er en vis interesse for projektet.

Under alle omstændigheder er den tid ved at være ovre, hvor D&D blev anset for at være noget, som kun socialt ubehjælpsomme teenagedrenge beskæftigede sig med, og i de senere år har en lang række navne fra populærkulturen erklæret deres kærlighed til spillet.

Eksempelvis har både Vin Diesel, Steven Spielberg, Stephen Colbert, Tom Morello, Karl Urban, Stephen King, Anderson Cooper, Drew Barrymore og mange, mange flere erkendt, at de fra tid til anden har prøvet at kaste en 20-sidet terning for at se, om de kunne score critical hit på et modbydeligt monster.