Artikel top billede

Bog: Skru ned for mavefornemmelsen og træf bedre valg

Ofte sidder krybdyrhjernen bag rattet, når vi træffer dårlige og potentielt katastrofale beslutninger – og der kan være stor værdi i at kortlægge beslutningsgrundlag og bias først.

Ledere i erhvervsliv og politik træffer hver dag talrige små og store beslutninger. Men det er undertiden mere uklart, hvad der ligger til grund for deres valg, og ofte kan vedkommende i virkeligheden heller ikke selv redegøre for det.

For rigtig mange beslutninger træffes på en kombination af diffuse mavefornemmelse, tidligere erfaringer eller ubevidste personlige præferencer – såkaldt bias – men trykprøves ikke tilstrækkeligt.

Nogle gange går det godt, andre gange ikke, og de fleste fejlagtige beslutninger har heldigvis begrænset rækkevidde.

Andre gange gang kan beslutninger truffet på baggrund af diffuse fornemmelser og forudindfattede meninger give katastrofale resultater.

Som når et land indleder en krig, man ikke har en chance for at vinde. Når en mobilfabrikant fuldkommen ignorerer en nyskabende konkurrent.

Eller når en virksomhed satser sin eksistens på fortsat salg af filmkameraer i en situation, hvor digital teknologi brager frem.

Det er emnet for den helt nye bog ”Hvorfor gjorde du det? Tag bedre beslutninger uden bias” af Sally Khallash, der er direktør i virksomheden Behavioural Strategy ApS og bl.a. har undervist i adfærdsøkonomi og beslutningsstrategi på Harvard University.

Bogen handler – med afsæt i beslutningsteori, internationale virksomhedscases og strategisk problemløsning – om at lære de beslutningsstrategier, der gør det lettere at træffe bedre beslutninger i organisationer.

Det kan der være en potentielt stor værdi i for både den enkelte leders karriere og for organisationen som hele.

Khallash nævner en storstilet undersøgelse, hvor forskere i samspil med konsulenthuset McKinsey kortlagde beslutningsprocesser i mere end 1.000 globale virksomheder.

Her viste det sig, at organisationer, som målrettet arbejdede med at forbedre kvaliteten af deres beslutningsprocesser, klarede sig adskillige gange bedre end dem, der ikke arbejdede målrettet på at udforske og eliminere usikkerheder og ringe beslutningsgange.

Centralt i bogen står værktøjet “Decision Quality Scoreboard” (DQS), der gennem en serie spørgsmål gør det lettere at identificere og eliminere fejl i egne beslutningsprocesser.

Hvilket kan gøre det nemmere at overvinde de kognitive processer, der var nyttige når vore forfædre skulle tackle livet på savannen.

Men som kan være genstridige modspillere i en situation, hvor man skal træffe valg af vidtrækkende betydning i en langt mere kompleks situation med talrige variable og ubekendte.

Titel: Hvorfor gjorde du det? Tag bedre beslutninger uden bias / Forfatter: Sally Khallash




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere