Rambøll skal levere fodlænker for 20 mio.

Kriminalforsorgen har besluttet sig for at lægge ordre på 150 elektroniske fodlænker hos Rambøll Informatik. Systemet skal bruges til at overvåge fanger i eget hjem - men er slet ikke lovligt endnu.

Kriminalforsorgen satte i efteråret 2004 opgaven med at levere og vedligeholde elektroniske fodlænker i udbud, og kontrakten er endt hos Rambøll Informatik.

Dømte spritbilister, der ellers opfører sig som gode borgere, skal ikke ind og spjælde den med rockere eller voldsmænd.

De skal i stedet have elektroniske fodlænker, så de kan afsone straffen derhjemme.

Opgaven har en værdi på 20 millioner kroner. For de penge skal Rambøll Informatik levere og opsætte et såkaldt 'it-baseret elektronisk overvågningssystem til for kontrol af afsoning af frihedsstraf uden for fængslerne'.

Kort sagt: elektroniske fodlænker.

- Vi bad en håndfuld leverandører om at byde ind, siger Lars Vinther, it- og kontorchef i Kriminalforsorgen, der har stået for EU-udbuddet.

Det vides endnu ikke, om systemet skal udvikles herhjemme eller i et af de lande, Rambøll har offshore-samarbejder.

- Det er i princippet også ligegyldigt. Men noget af teknikken stammer fra Israel. Vi har set på erfaringerne fra Sverige og forholdt os til, hvordan de danske regler kan komme til at se ud. Det er et ret standardiseret produkt, fortæller Lars Vinther.

Diskret afsoning

Den afsonende vil komme til at bære en diskret, men følsom enhed med en pulsmåler, der kommunikerer med en boks i vedkommendes hjem. Forlader man hjemmet eller forsøger at fjerne enheden, slår boksen alarm.

Men en af pointerne ved elektronisk afsoning er at man stadig kan passe sig arbejde eller skole. Omgivelserne behøver ikke en gang finde ud af at man bærer fodlænken.

- Det er lige så meget straf som at sidde i åbent fængsel. Du kan ikke forlade din lejlighed for andet end at gå på arbejde i et fastlagt tidsrum, uddyber Lars Vinther.

Han understreger, at det ikke er hvem som helst, der kan betale sin gæld til samfundet på denne måde.

- Man skal have viljen til det, baglandet og ens arbejdsgiver skal kunne acceptere, at man afsoner på denne her måde. Og hvis man vil lave numre, så er det ind i et lukket fængsel, uddyber Lars Vinther.

Som at bygge en færge
Justitsminister Lene Espersen (K) foreslog sidste år at gøre afsoning i hjemmet muligt, og selvom lovforslaget endnu ikke er vedtaget, bliver fodlænkerne sandsynlighed testet fra sommeren af på 150 dømte spritbilister.

- Vi tror på, at lovforslaget bliver vedtaget den 19. maj, og så skal vi være klar. Som statslig institution har vi sat det i gang, men taget vores forbehold. Sådan er det også, når man bygger en færge eller en bro, forklarer Lars Vinther.

Han er især optimistisk overfor systemets fleksibilitet, der gør, at man løbende kan ændre på mængden af afsonere.

Det har ikke været muligt at få kommentarer og detaljer fra Rambøll Informatik inden deadline.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejere/Application Managers til SAP-installationer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Proaktiv driftsspecialist til MOMS

VikingGenetics

Data Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere