Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Ugen i tech: Disse elbiler har den bedste vinter-rækkevidde / Sonos-højttalere får Alexa-stemmstyring i Danmark / Samsung klar med nye lækre smartphones

Ugen i tech: Disse elbiler har den bedste vinter-rækkevidde. Sonos-højttalere får Alexa-stemmstyring i Danmark, og så løftede Samsung i løbet af ugen sløret for en række nye toptunede smartphones.

Disse elbiler har den bedste vinter-rækkevidde

Kulde og frost kan få store konsekvenser for elbilers rækkevidde.

Men FDM’s norske søsterorgaisation, NAF, har for nylig gennemført en kæmpe test, hvor elbilers rækkevidde er blevet udsat for det barske norske vintervejr.

Ifølge FDM lå temperaturen under testen på mellem -5 og -10 grader.

Undersøgelsen viser, at Teslas Model S i AWD-udgaven er den elbil, der har den længste rækkevidde i vintervejr. Den har således en rækkevidde på 530 kilometer, hvilket er 16 procent mindre end den oplyste WLTP-rækkevidde.

På andenpladsen finder Tesla Model X Plaid med en rækkevidde på 437 kilometer, hvilket er 20 procent lavere end oplyste WLTP-rækkevidde, mens vi på tredjepladsen finder den kinesiske NIO ET7 AWD SR, der har en vinterrækkevidde på 434 kilometer, og det er en afgivelse på 26 procent i forhold til oplyste rækkevidde.

Den bil der klarer sig dårligt er en Hongqi E-HS9 Exclusive, der blot præsterer en rækkevidde på 303 kilometer. Det er 35 procent lavere end den oplyste rækkevidde på 465 kilometer.

Du kan få overblik over hele undersøgelsen her.

Samsung klar med en stribe nye telefoner

I midten af uge løftede den koreanske elektronikgigant Samsung sløret for en stribe nye telefoner.

Det skete til den årlige Unpacked-event, der fandt sted i San Francisco.

Topmodellen ved showet var Samsung Galaxy S23 Ultra, der udmærker sig ved at være udstyret med et kamera med svimlende 200 megapixel og en lysstærk oled-skærm med opdateringsfrekvens på 120 hz.

Til dem har mere lidt mere beskedne kamera-behov præsenterede Samsung også de ikke helt helt så top-tunede og lidt mere ordinære S23 og S23 Plus-modeller.

De byder dog stadigvæk på et pimært kamera på 50 megapixel samt en oled-skærm på henholdsvis 6,1 tommer og 6,6 tomer, der ligesom ultra-udgaven af opdateringsfrekvens på op til 120 hz.

S23 ultra har i Danmark en startpris på 10.999 kroner, mens de S23 og S23 Plus starter ved henholdsvis 7499 kroner og 9.499 kroner.

Sonos-højttalere får Alexa-stemmstyring i Danmark

Amazons stemmestyrede assistent Alex bliver snart gjort tilgængelige for danske Sonos-brugere.

Det oplyste den amerikanske højttaler-producent tidligere på ugen i udmelding, hvor det blev offentligt, at Alexa i løbet af de kommende måneder vil blive gjort tilgængelig på Sonos enheder i yderligere 27 lande. Herunder Danmark.

I modsætning til Google Assistant og Apples Siri kan Alexa dog hverken forstå eller tale dansk, og derfor vil du enten skulle tale engelsk, fransk tysk, italiensk eller spansk til Alexa.

Alexa vil blive gjort tilgængelig på udvalgte Sonos-enheder via en gratis software-opdatering i løbet af foråret.