Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Instagram-stiftere klar med ny app-satsning / Digitaliseringsministeren kaldt i samråd om MitID / Meta lancerer nyt chat-univers til Facebook

Instagram-stiftere klar med ny app-satsning. Digitaliseringsministeren kaldt i samråd om MitID. Meta lancerer nyt chat-univers til Facebook. Dansk fintech-startup lander millioninvestering. Delebåds-tjeneste modtager millioner.

Godmorgen og hjerteligt velkommen til onsdagens tidlige it-nyheder.

Det er en noget kold og grå februarmorgen, vi har at gøre med, men som bekendt er den bedste kur en kop skoldhed kaffe serveret med en opkvikkende sidevogn i form af Computerworlds morgen-briefing.

På denne ugens vendingsdag er det Rasmus Ferdinand Ginman, der står for kurateringen af nyhedsoverblikket fra it-verdenen.

Vi begynder dagens rundtur på den anden side af Atlanten, hvor de to velhavende stiftere af Instagram er på trapperne med endnu en ny satsning indenfor app-verdenen.

Dernæst skal vi forbi vores nye digitaliseringsminister Marie Bjerre, der er blevet kaldt i samråd, hvor den varme kartoffel er implementeringen af MitID.

Rigtig god læselyst.

Instagram-stiftere klar med ny app-satsning

Skaberne af Instagram er på vej med et nyt storsats.

Kevin Systrom og Mike Krieger, der solgte Instagram til Meta for en milliard dollars i 2012, er klar på vej en ny app kaldet Artifact, skriver CNN.

Det er en algoritmebaseret app, der indtil videre er beskrevet som en slags 'TikTok for tekst'.

Appen vil benytte kunstig intelligens til at forudsige, hvad brugerne gerne vil læse om, ligesom det kendes fra den uhyre udbredte kinesiske app.

Omdrejningspunktet bliver nyheder, hvor brugerne vises indhold baseret på deres interesser, men også på baggrund af, hvad de eksempelvis har delt tidligere.

Hvilke medier, der vil have artikler i universet, bestemmes af folkene bag Artifact, lyder det. Appen er ikke lanceret endnu, men det er muligt at skrive sig op på en venteliste.

Digitaliseringsministeren kaldt i samråd om MitID

I dag onsdag skal digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) i åbent samråd.

Og omdrejningspunktet er den nye offentlige løsning; MitID.

Det er SF's it-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen, der ligeledes er formand for det nyetablerede Udvalg for Digitalisering og IT, der har kaldt Marie Bjerre i samråd.

Det overordnede spørgsmål lyder:

"Hvordan forholder ministeren sig til implementeringen af MitID, og hvordan vil man tage
ved lære af erfaringerne herfra?"

Det opfølges med spørgsmålet om, hvorvidt ministeren mener, at kommunerne skal godtgøres for den ekstra tid, der er brugt på at implementere den nye digitale løsning, der har erstattet forgængeren NemID.

Samrådet begynder i dag klokken 10.00.

Meta lancerer nyt chat-univers til Facebook

Tirsdag 7. februar sparkede Meta gang i udrulningen af sin seneste satsning i Europa: Community Chats.

Community Chats skal hjælpe folk med at komme i kontakt med deres fællesskaber i realtid omkring de emner, de interesserer sig for på både Facebook og Messenger. I det nye chat-format kan der kommunikeres via tekst, lyd og video, skriver selskabet i en meddelelse.

Den nye chat-form kan bestå af et chat eller sågar et live lydopkald, hvor der kan diskutere forudbestemte emner i mindre grupper.

Som administrator er det nu muligt at starte en samtale omkring et emne, hvor man får svar direkte i chatten - i stedet for at vente på, at folk normalvis kommenterer et opslag i en given gruppe.

Meta, der står bag Facebook, eksemplificerer:

"Et bands fangruppe kunne have en "Breaking News"-kategori med chats dedikeret til nye albumudgivelser, turnédatoer og gruppeaktiviteter."

Dansk fintech-startup lander millioninvestering

Den danske startup Uniify, der udvikler teknologi til finanssektoren, har netop fået en millionindsprøjtning på 23 millioner kroner.

De friske penge kommer blandt andet fra Heini Zachariassen, stifter af Vivino, Jannick Malling, der er medstifter af Public.com, samt venturefondene People Ventures og Spring Capital, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Uniify står bag en løsning, der hjælper virksomheder med at indsamle nødvendige finansielle informationer om deres kunder. Det gælder blandt andet info om skatteoplysninger, identitetsoplysninger, sanktionslister og Open Banking.

På kundelisten findes selskabersom Lendo, Nord Investments og Global Car Leasing, oplyser selskabet.

Kapitalindsrøjtningen skal nu bruges på at ansætte flere hænder samt ekspansion til nye markeder. for en start vil fokus være på Storbritannien grundet sin status som Europas finansielle hub, lyder det.

Delebåds-tjeneste modtager millioner

Den finske delebåds-tjeneste Skipperi har netop halet en større millioninvestering i land.

De syv millioner euro, svarende til 52 millioner kroner, er et resultat af en serie A-finansiering, der er ledt an af Yamaha Motor, hvor Baltiska Handels Sverige, Matu Capital og HP Capital også er med ombord.

Pengene skal bruges til at finansiere en international ekspansion til Brisbane i Australien samt flere andre steder i USA. Derudover skal der investeres i platformen, lyder det i en meddelelse fra selskabet.

Skipperi er en delebådstjeneste, der i dag er til stede i hele Norden. Konceptet bygger på, at medlemmer ubegrænset kan benytte de mere end 400 både fordelt over snart seks lande.

Medlemmerne betaler et månedligt gebyr i løbet af sejlsæsonen samt egne omkostninger til brændstof.

Derudover har virksomheden også konceptet Skipperi Rent, en peer-to-peer udlejningsplatform, hvor bådejere kan leje deres både ud til private.