Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Apple klar med nyt styresystem til Mac: Her er de fem fedeste features

Apple nye styresystem satser ikke på at genopfinde udseendet på MacOS - i stedet bydes der på små, men brugbare, overhalinger.

Apple løfter denne uge sløret for version 14 af sit MacOS-styresystem med navnet ’Sonoma’.

I årets overhaling har Apple ikke gjort det store for at ændre udseende på styresystemet.

I stedet har selskabet sigtet efter at tilbyde funktionelle overhalinger, der letter livet med styresystemet med nye kvikadgange til apps, bedre video-oplevelser, sikkerhed og meget mere.

Herunder får du overblikket over de fem fedeste features i det nye MacOS, som du bør kende til.

Widgets

Apples små programmer til hjemmeskærmen, kaldet ’widgets’, breder sig fra iOS styresystemet og debuterer nu på MacOS, hvor hele paletten af iOS-widgets bliver tilgængelige.

Her kan du placere de små programvinduer på strategiske steder på dit skrivebord i stedet for at være gemt i notifikationscenteret.

Her kan du få kvikadgang til programmer som vejret, uret, kalenderen eller et væld af andre apps og få et hurtigt overblik eller hurtig måde at interagere med en app.

Web-apps ved hånden

En anden ny mulighed for at få kvikadgang til favorit-apps eller hjemmesider i MacOS Sonoma, er integrationen af disse i Dock’en.

Her kan du knytte eksempelvis Web-apps som vil kunne sende notifikationer og spille sammen med indbyggede funktioner som Stage Manager og Mission Control.

Enhver hjemmeside der placeres i Dock’en vil dukke op i et dedikeret vindue som en selvstændig app.

Videomøder på højt niveau

Hybrid-arbejde eller bare adspredelse med familie og venner over Facetime bliver gjort sjovere og mere effektivt med MacOS Sonoma.

Det gøres med blandt anden funktionen ’Presenter Overlay’, hvor et vindue kan deles, men med mødelederen klippet ind over.

Ligesom med iOS 17 er der nu mulighed for at krydre ens videostream med ’Reactions’, visuelle effekter såsom konfetti, som kan aktiveres ved blandt andet bestemte håndbevægelser, såsom to gange thumbs up.

Game on

Selvom Apple nyere enheder på er udstyret med ganske kraftige grafiske komponenter, har spil på Mac traditionelt ikke været noget hovedfokus hos Apple.

Det ændrer dig med MacOS Sonoma som fødes med en dedikeret ’Game Mode’, hvor både CPU og grafikkort optimeres til at prioritere spil og spilydelse, mens baggrundsopgaver nedprioriteres.

Både eksterne controllere og lydens responstid er også forkortet i samspil med hovedtelefoner som Airpods eller controllere som Sonys DualSense, Microsofts Xbox Core og Nintendo Pro.

Password-deling

Udvalgte passwords som du gemmer via dine iCloud-nøgler på tværs af Apple enheder kan åbnes op for grupper af udvalgte brugere.

I MacOS Sonoma vil du kunne skabe en gruppe af brugere med adgang til dine delte passwords, hvorefter alle brugere kan tilgå de tjenester, hjemmesider eller apps som benytter de delte passwords. Disse brugere kan også