Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

USA forbyder amerikanske investeringer i kinesisk it-teknologi

USA’s præsident Joe Biden forbyder amerikanske investeringer i bestemte former for kinesisk computer-teknologi.

USA’s præsident Joe Biden forbyder med en netop underskrevet såkaldt executive order amerikanske investeringer i Kina i det, der kaldes ‘følsom teknologi’.

Det omfatter tre områder, nemlig halvledere og mikro-elektronik, teknologi til kvantecomputere samt teknologi til AI-systemer.

En ‘executive order’ er ikke en lov, men et præsidentielt dekret, som kan ophæves igen med den til enhver tid siddende præsidents underskrift.

Amerikanske medier skriver, at dekretet sigter mod at forhindre, at amerikanske penge og amerikansk ekspertise på nogen måde hjælper Kina med at udvikle teknologier, der kan understøtte eksempelvis Kinas militære udvikling og underminere USA’s nationale sikkerhed.

Kina meddeler, at dekreret giver anledning til ‘dyb bekymring’ samt at landet forbeholder sig retten til at tage til genmæle.

Kina mener, at forbuddet vil få konsekvenser for den internationale økonomi og handel.

Kina meddeler, at landet håber, at USA vil respektere de markeds-økonomiske spilleregler og principperne for sund konkurrence.

Forbuddet gælder kun kommende investeringer og ikke investeringer, der allerede er aftalt.

Reuters skriver i denne længere artikel om forbuddet, at den kinesiske tech-sektor engang var en magnet for amerikansk venturekapital, men at pengestrømmen er faldet drastisk i de senere år.

Således faldt mængden af amerikansk kapital overført til den kinesiske tech-sektor i fjor til 9,7 milliarder dollar fra 32,9 milliarder dollar i 2021.

Indtil videre har amerikanske investorer i år investeret 1,2 milliarder dollar i kinesiske tech-startups.