Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

OpenAI overvejer at opkøbe chip-producent og producere egne AI-chips

Afhængigheden af Nvidia og den globale mangel på mikrochips har fået OpenAI, selskabet bag ChatGPT, til at overveje at udvikle sine egne AI-chips.

Manglen på mikrochips har aldrig været større, og den hastige udbredelse af kunstig intelligens er en af årsagerne til den øgede efterspørgsel det seneste år.

Derfor kigger OpenAI nu på mulighederne for at lave sine egne AI-chips. Selskabet er så langt, at de undersøger konkrete opkøbsmuligheder, ifølge Reuters.

Mediet rapporterer, at OpenAI allerede sidste år begyndte at diskutere forskellige måder at løse problemet med manglen på dyre AI-chips. Mulighederne inkluderede at udvikle sine egne AI-chip, et tættere samarbejde med eksisterende chipproducenter som Nvidia samt at arbejde med andre leverandører ud over Nvidia.

Sam Altman, administrerende direktør og stifter af OpenAI, har gjort jagten på mikrochips til selskabets højeste prioritet.

Han har offentligt udtrykt utilfredshed over manglen på grafikprocessorer, som domineres af Nvidia, der udgør mere end 80 procent af det globale marked for chips, som mange AI-leverandørerer er afhængige af.

Siden 2020 har OpenAI udviklet sine generative kunstige intelligens-teknologier på en 'supercomputer' bygget af Microsoft, der bruger 10.000 af Nvidias grafikprocessorenheder (GPU'er).

Reuters rapporterer, at OpenAI har været meget tæt på at købe en chipproducent og har gennemført en due diligence-proces på et potentielt opkøbsmål - en af de sidste faser i en købsproces.

Selv hvis OpenAI beslutter sig for at producere sine egne specialdesignede AI-chips, herunder at købe en chipproducent, vil det sandsynligvis tage flere år, før de rent faktisk kan bruge dem.

I mellemtiden vil selskabet fortsat være afhængig af kommercielle udbydere som Nvidia og AMD.

Andre store teknologivirksomheder har i mange år udviklet egne processorer, men med begrænset succes. For eksempel har Metas egen chipindsats været præget af udfordringer og har ført til opgivelse af visse AI-chips ifølge en rapport fra Reuters. Metas arbejder nu på en nyere chip, der kan anvendes til forskellige typer AI-opgaver.

Microsoft, der tidligere i år øgede sin investering i OpenAI og nu ejer 49% af selskabet, arbejder også på at udvikle sin egen AI-chip, som OpenAI tester.