Artikel top billede

(Foto: Apple)

Første performance-tal ude: Enorm forskel på hvad de nye Macbook Pro kan præstere

Du skal være meget opmærksom på, hvilken chip du vælger i din næste Macbook Pro.

Apple lægger op til, at selskabets nye M3-processorer skulle være intet mindre end ’skræmmende hurtig’.

Det var overskriften ved denne uges lancering, hvor tredje generation af Apples M3-processorer blev vist frem på selskabets mest ambitiøse bærbare i form af en ny Macbook Pro 14 og Pro 16-kollektion.

Dykker man ned i teknikbladet og sammenholder det med de første benchmarkresultater fra den nye chip, dukker der flere grunde op til, hvorfor man skal være ekstra opmærksom på, hvordan man konfigurerer sin næste Mac.

Mægtige M3 Max – og resten

Apples tredje generation kommer i tre varianter. Den ydmyge grundmodel M3, den mere ambitiøse M3 Pro og den kraftigste M3 Max.

Fælles for dem er, at de fødes med nye egenskaber, såsom ray-tracing evner i grafikdelen, en styrket NPU-enhed til AI-udregninger og en avanceret 3nm printteknologi, der giver lavere strømforbrug og længere driftstid.

Når man ser på selve teknikbladet, er der dog både stilstand og frem- og tilbagegang at spore i, hvordan de forskellige modeller er bestykket i forhold til M2-generationen.

Mens M2 og M3 er identiske på antallet af kerner, er M3 Pro udstyret med færre performance-kerner end M2 Pro for i stedet at tilbyde flere af de mere strømbesparende kerner.

En M3 Pro har derfor en 6+6 konfiguration mod 8+4 i M2 Pro. Også antallet af grafik-kerner daler fra 19 til 18, mens båndbredden reduceres markant fra 200 gbps til 150 gbps i M2 Pro.

Alt efter opgave kan M2 Pro derfor vise sig at yde højere end sin afløser.

Omvendt forholder det sig med M3 Max, hvor topmodellen matcher eller overhaler sin forgænger på alle tekniske parametre.

Her diskes op med enten 10 eller 12 performance-kerner og fire strømeffektive kerner, hvor M2 Max har en 8+4 konfiguration at rutte med.

Når det gælder grafikkerner kan M3 Max få op til 40 kerner mod 38 i forgængeren.

Performance-løft

Et er de tekniske egenskaber, noget andet er, hvordan de nye processorer reelt yder.

De første benchmarks taget med app’en Geekbench indikerer her, at M3’eren giver et vist overtag over sine forgængere, ved at verificere de 20 og 35 procents performance-løft, som Apple lover over henholdsvis M2 og M1.

Ud fra Geekbenchs database fremgår det, at Macbook Pro med M3 scorer 3.000 og 11.700 points i henholdsvis single-core og multi-core disciplinerne – omkring 18 procent højere end M2 og 36 procent højere end M1.

Samtidig runder M3 for første gang over 4,0 GHz i frekvens – det højeste i en Apple-chip til dato. Det bidrager til, at M3 kan score højere end både M2 Pro og M2 Max, i single-core testen, mens den er bagefter M2 Pro og langt efter M2 Max i multi-core testen.

Hvorvidt den højere frekvens og nyere arkitektur kan gøre op for den numeriske ulempe, som man finder i M3 Pro overfor M2 Pro, er dog fortsat uvist.

I M3 Max tilfælde levner de første test ingen tvivl. I selvsamme benchmark formår den nye topprocessor at matche Apples særlige M2 Ultra processor, som er topkonfigurationen i Apples bomstærke Mac Studio.

Giv agt

Er du ude efter en ny Macbook Pro, skal du derfor være opmærksom på, at der er et stort performance-spænd mellem den billigste M3 konfiguration og den sværeste M3 Max-konfiguration. Hvilket også afspejles i prisen, der varierer med flere 10.000 kroner.

Apple Macbook Pro 14 med M3 processor er ganske vist noget billigere end sin forgænger, da denne alene kunne anskaffes med M2 Pro eller M2 Max processor.

Vakler du mellem en ældre M2 Pro eller en nyere M3 Pro model, vil forskellene sandsynligvis være til at overse målt på den rå ydelse. M3-generationen vil dog have længere driftstid ifølge Apples egne tal.

Vil du have det stærkeste penge kan købe, vil en Macbook Pro med M3 Max fortsat være et uhyre stærkt bud på en laptop med topydelse og lang driftstid.