Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Fyret digitaliseringsminister bliver finansordfører / It-kriminelle hærger danske ungdomsuddannelser / KMD software-løsning debuterer i Storbritannien

Morgen-briefing: Fyret digitaliseringsminister bliver finansordfører / It-kriminelle hærger danske ungdomsuddannelser / KMD software-løsning debuterer i Storbritannien

Godmorgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing 30. november 2023, hvor det i dag er nøjagtig et år siden, AI-tjenesten ChatGPT debuterede overfor den brede offentlighed.

Morgenens tidlige nyhedsoverblik er sammensat af Niels de Boissezon.

Fyret digitaliseringsminister bliver finansordfører

Den forhenværende ligestillings- og digitaliseringsminister, Marie Bjerre, får et nyt job, efter hun i sidste uge blev fyret i forbindelse med den seneste regeringsrokade.

Nu skal hun arbejde som ordfører for sit politiske parti Venstre, hvor er hun blevet valgt som finansordfører, oplyser hun på det sociale medie LinkedIn.

”Som Cincinnatus vil jeg nu tilbage til min plov 😊 Og jeg har tænkt mig at knokle. Der er altid brug for liberal finanspolitik,” skriver hun.

Dertil får hun plads i en stribe udvalg: Børne- og undervisningsudvalget, Finansudvalget, Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Retsudvalget, Sundhedsudvalget, Udlændinge- og Integrationsudvalget samt Boligudvalget.

It-kriminelle hærger danske ungdomsuddannelser

Hos Himmerlands Erhvers- og Gymnasieuddannelser (HEG) vil elever og undervisere skulle undvære internettet de kommende dage.

Det sker efter, at skolens it-infrastruktur er ramt af ransomware, et ondsindet program der krypterer eller stjæler data og holder det som gidsel mod løsesum, har forplantet sig i skolens it-systemer.

”Det har haft den konsekvens, at vi har måttet lukke ned for vores internetforbindelse, så vores undervisningsmaterialer ikke er tilgængelige, så det har ret stor på påvirkning for vores mulighed for at fortsætte vores undervisning,” siger HEG-direktør Ulf Givskov Bender til Nordjyske.

Øvrige systemer såsom IP-telefonsystemet og skolens mail-server er også lukket ned af sikkerhedshensyn.

Skolens systemer foreligger der backup af, men hvornår it-systemet igen bliver anvendeligt, kan han ikke sætte et nøjagtigt tidspunkt på. Han håber dog at være kørende i morgen fredag, men frygter at det realistisk set først bliver næste uge.

En kommende opgave ligger i at afdække hvorvidt og i hvilket omfang persondata er kompromitteret. Vurdering er, at der ikke lå personfølsomme data i det hackede system.

KMD software-løsning debuterer i Storbritannien

KMD sikrer sig sin første store offentlige kunde til selskabets Workzone-løsning i Storbritannien.

Dermed er selskabet klar til at andre britiske organisationer kan få glæde af software-løsningen, som understøtter forskellige discipliner indenfor offentlig administration.

KMD Workzone bliver i Storbritannien integreret sammen med søsterselskabet NEC Software Solutions brugerinterface til sagsbehandling. Begge selskaber er ejet af japanske NEC.

" Vi oplever en efterspørgsel efter funktionaliteterne i KMD WorkZone i Storbritannien, og vi er glade for, at både vi og KMD hurtigt indså dette potentiale. Derudover er vi taknemmelige for det fantastiske samarbejde, vi har haft," siger Marco Fiorentino, direktør for NEC Digital i NEC Software Solutions UK.

KMD Workzone er produktet af 35 års udvikling af software møntet til offentlige sektor. Integrationen af Workzone med NEC Software Solutions debuterede for lidt over et år siden.

Stifter af Apple-fabrikker opgiver præsident-drømme

Terry Gou, milliardær og stifter af den taiwanske elektronikproducent og hovedleverandør til Apple, Foxconn, opgiver sine drømme om at blive præsident i Taiwan blot få timer før opstillingsdeadlinen.

Det skriver nyhedsmediet CNN.

På det sociale medie Facebook indstillede han fredag sin kampagne, som blot få dage forinden havde rundet en afgørende milepæl, ved at have indhentet tilstrækkeligt med underskrifter til at stille op.

Den taiwanske rigmand sigtede efter at stille op som uafhængig kandidat i håbet om at samle en koalition af oppositionspartier til den nuværende regering ledet af ’Det demokratisk-progressive’ parti.

Kort tid efter hans politiske debut som præsidentkandidat meldte kinesiske medier at virksomheden Foxconns skatte- og ejendomsmæssige forhold nu kom i de kinesiske myndigheders søgelys.

Terry Gous formue kommer af etableringen af elektronik-giganten Foxconn, som blandt andet står for at fremstille størstedelen af Apples iPhones.