Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Dansk app vinder eftertragtet app-award fra Apple / Nye retningslinjer for børn og unges digitale rettigheder / Penneo klar med medarbejderaktier

Morgen-briefing: Dansk app vinder eftertragtet app-award fra Apple / Nye retningslinjer for børn og unges digitale rettigheder / Penneo klar med medarbejderaktier

Godmorgen, god december og velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.

Det tidlige nyhedsoverblik er sammensat af din morgenvært, Niels de Boissezon.

Dansk app vinder eftertragtet app-award fra Apple

Den danske app til salg af overskydende mad, Too Good To Go, vinder en af de prestigefyldte ’App Store Awards’ fra Apple.

App som fungerer som digital markedsplads for overskydende madvarer vinder kategorien ‘Cultural Impact Award’ for app’ens brugeroplevelse og betydelige kulturelle indflydelse på samfundet.

"Denne pris er et bevis på, at yngre virksomheder gennem teknologi kan have en stærk positiv indflydelse på verden," siger Mette Lykke, administrerende direktør for Too Good To Go. Hun understreger, at "Too Good To Go's succes ikke kun handler om økonomisk gevinst; det handler om at redde god mad fra at gå til spilde og bidrage aktivt til kampen mod klimaforandringer."

Too Good To Go tæller I dag over 85 millioner brugere, som kan hente overskudsmad fra over 150.000 lokale partnere som butikker, caféer, restauranter og bagerier.

Apple App Award uddeles årligt i 10 kategorier.

Nye retningslinjer for børn og unges digitale rettigheder

Det skal være trygt og sikkert for børn og unge af færdes online og bruge digitale tjenester.

Derfor er Medierådet for Børn og Unge klar med et sæt retningslinjer der specificerer og skærper forventningerne til digitale tjenesteudbydere.

Rådet noterer i en meddelelse at mindreårige er særligt påvirkelige, hvilket udsætter for risici som ikke-aldersvarende indhold, mobning, skjult markedsføring, grooming og radikalisering.

”Børnebeskyttelsen på internettet er ikke tilstrækkelig. Der bliver høstet data, anvendt fastholdelsesmekanismer, og børn kan møde indhold, der ikke er alderssvarende, eller som er direkte ulovligt eller krænkende. Derfor har vi behov for skærpede krav og for en oplyst dialog om den digitale færden for børn og unge. De etiske retningslinjer bør være minimumsniveauet for den beskyttelse”, siger forperson i Medierådet for børn og unge, Miriam Michaelsen.

Retningslinjerne er tilgengelige på rådets hjemmeside.

Penneo klar med medarbejderaktier

Den digitale underskriftsplatform Penneo lancerer et program for medarbejderaktier, oplyser selskabet i en børsmeddelelse.

Med programmet håber virksomheden på at skabe en større sammenfald mellem medarbejdernes og virksomhedens interesser samt at fastholde sine medarbejdere.

Fuldtidsansatte hos virksomheden vil fremover kunne modtage aktier i virksomheden i løbet af 2024. Penneos ansatte kan vælge at have en del af lønnen udbetalt som aktier.

I alt kan 0,27 af Penneos samlede aktieværdi indgå i aflønningsprogrammet og der vil ikke blive udloddet nye aktier i forbindelse med programmet.

Dansk forsker kreerer algoritme der kan ‘smage’ på vin

Det er ikke lige let at forudsige, hvorvidt en vin falder i ens smag. Hvor apps som Vivino og Hello Vino kan genkende etiketten og tilbyde brugeranmeldelser, kan snedige algoritmer også hjælpe med at finde den rette vin.

Ved at tilføje folks smagsindtryk som parameter, kan en algoritme sammensætte det med vinetiketter og anmeldelser og skabe mere nøjagtige forudsigelser af folks vin-præferencer.

”Vi har her demonstreret, at ved at fodre en algoritme med data bestående af menneskers smagsindtryk kan algoritmen lave mere præcise forudsigelser af, hvilken slags vin, vi hver især foretrækker,” siger Thoranna Bender, som har lavet studiet ved Københavns Universitets ’Pioneer Centre for AI’