Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dell)

25 års hukommelses-standard afløses: Derfor vil du gerne bede om ’CAMM’ i din næste bærbar

En helt ny type hukommelsesmoduler styrer mod din næste laptop. Her er masser af fordele at få.

Mindre er bedre, når man gælder bærbare enheder – og dermed også de komponenter, som bærbare computere består af.

Denne måned byder på et gennembrud indenfor en nøglekomponent til laptops: En ny standard for hukommelseschips er født, kaldet CAMM2.

Og dermed banes vejen for mindre, lettere, men også hurtigere og mere strømeffektive laptops.

Afløser 25 år gammel standard

Den nye standard, som denne måned er blevet certificeret af brancheorganisationen JEDEC, er tænkt som en afløser til den nuværende SO-DIMM standard, som i dag er udbredt i laptops, særligt de kraftigere af slagsen.

SO-DIMM standarden har dog eksisteret i over 25 år, hvilket gør at udviklingen indenfor laptops er begyndt at løbe fra den.

I mindre og ultralette maskiner bliver hukommelseschips eksempelvis hæftet direkte på et systembræt for at undgå SO-DIMM.

Her har pc-producenten Dell tilbage i 2022 introduceret en ny standard, CAMM (Compression Attached Memory Module), som dog har været forbeholdt selskabets egne maskiner.

Standarden er nu ude i version 2.0, som denne gang er sanktioneret af JEDEC, hvilket gør den tilgængelig for alle øvrige pc-producenter.

Mindre, hurtigere og sikkert også meget dyrere

Mulighederne med CAMM2-standarden er mangfoldige.

De nye moduler er mindre og hele 57 procent tyndere end den aldrende SO-DIMM, standard, hvilket gør at de kan finde vej til slankere og mere kompakte enheder end hidtil.

En anden fordel ved den standard er, at selv en enkel klods kan køre i såkaldt ’dual-channel’ mode, hvilket tidligere har krævet to separate SO-DIMM moduler.

Standarden tillader samtidig højere frekvenser end 6.400 MHz, som i dag udgør topfrekvensen for DDR5 SO-DIMM, skriver hardware-mediet Toms Hardware.

Pladsmæssigt tillader standarden op til 128 gigabyte per modul, mod de maksimale 48 gigabyte, der tilbydes i dag.

Prismæssigt skal der regnes med et massivt prishop i forhold til den aldrende standard, men formår CAMM2 at blive bredt udbredt, vil prisforskelle svinde ind, lyder det.

Den nye standard vil tilbydes med både DDR5 og LPDDR5(X) hukommelse.