Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: © 2022 Alanna Hale)

Nu kan du selv fikse din iPhone og Mac: Apples ’Self Service’ reparationsprogram kommer til Danmark

Apples 'self-service repair' program kommer til landet. Her er de iPhones og Macs, som du fremover selv kan fikse.

En splintret skærm eller defektiv port behøver ikke nødvendigvis at være ensbetydende med en dyr reparation. I stedet for at indlevere din ødelagte Macbook eller iPhone åbner Apple nu op for, at du selv kan fikse din enhed med selskabets ’Self service repair’ program (SSR).

Apple SSR har eksisteret i over et år men bliver denne uge udvidet til i alt 33 lande, heriblandt Danmark.

Herhjemme tilbydes programmet alene til udvalgte enheder: Apples iPhone 15 kollektion samt Macbook Air og Macbook Pro modeller udstyret med M2 processorer.

I andre lande kan der også serviceres ældre enheder tilbage til iPhone 12 igennem programmet.

Igennem programmet kan der repareres eller udskiftes op til 15 forskellige nøglekomponenter på en enhed: heriblandt lydsystem, batteri, skærm, antenner, tastatur, chassis-top, chassis-bund og flere andre ting.

Klodset og omfattende kit

Før du kan skifte komponenter på din Apple-enhed, skal du som reparatør sikre sig at man har det rette, specialiserede udstyr. Her har Apple hidtil tilbudt at leje udstyret for 49 amerikanske dollar.

Det skal bemærkes at, kittet er en kolossal størrelse, der fylder to store kufferter, som tech-mediet The Verge har erfaret, og at alt udstyret er så tungt omfattende, at mediet mistænker Apple for reelt at gøre det uattraktivt selv at reparere sin iPhone eller Mac.

”Jeg måtte hoppe over den og den anden latterlige forhindring for at udskifte batteriet i min iPhone min. En del af forhindringerne lå i reparationsprocessen, og hvor svært Apple gør at nå dertil,” noterer mediets Sean Hollister, som kalder Apples reparationsproces for ’en joke’.

Dyrere komponenter

Selve komponenterne skal købes hos Apple og kan i sig selv være med til at øge prisen på en reparation betragteligt, særligt siden Apple i januar 2023 hævede priserne på reparationskomponenter markant.

Et nyt batteri til en nyere iPhone løber eksempelvis op i 779 kroner nu, mod 569 sidste år.

Apple anbefaler, at brugere som ikke har erfaring med at servicere elektronik til at søge mod Apple-autoriserede service-partnere som den ’sikreste og mest pålidelige måde at få Apple-produkter repareret.”