Artikel top billede

(Foto: Apple)

Apples reparationskit til Mac og iPhones kommer til Danmark – men det er helt til grin, og du får næppe glæde af det

Det lyder lovende og måske endda billigere, selv at få lov til at reparere sin iPhone eller Macbook. Realiteten bliver nok en anden.

Maskinrummet, eller rettere komponent-rummet i det indre af din iPhone, iPad eller Mac har længe været et sted, hvor brugerne ikke skulle rode omkring, hvis det stod til Apple.

At åbne en Mac eller iPhone kræver eksempelvis en helt særlig femstjernet skruetrækker, før man overhovedet kan komme i nærheden af at reparere en ødelagt skærm eller et defekt tastatur, som Apple i en årrække har været plaget af.

Men nu lyder der altså nye toner fra selskabet, som ikke bare gør det nemmere, for at forbrugere og tredjeparter at reparere enheder – nu begynder Apple immervæk også at tilbyde værktøjer og dele til formålet

Og de kommer endda til Danmark inden længe.

Men inden du glæder dig over de nye muligheder for at trænge ind i din mobils maskinrum, skal du kende til de forhindringer, du har i sigte som gør-det-selv reparatør.

Massivt gør-det-selv kit

Apples danske pressebureau bekræfter overfor Computerworld, at selskabet inden udgangen af året vil lancere en dansk version af selskabets amerikanske ’Self Service Repair’ hjemmeside, hvor over 200 forskellige komponenter og værktøjer tilbydes til reparation af populære enheder såsom Apples iPhone 12 og iPhone 13 serier, samt den nyeste iPhone SE.

Fra og midten af denne uge vil komponenter til nyere, M1-baserede, Macbook Air og Macbook Pro-maskiner også kunne serviceres af brugerne.

Priserne på komponenter afhænger af i hvilket omfang de beskadigede eller udskiftede dele returneres, men synes at være rimelige.

Et nyt batteri til en iPhone 13 løber således op i 69 amerikanske dollar eller 45 dollar, hvis originalen sendes retur. Det svarer til henholdsvis 516 og 335 kroner.

Her garanterer Apple samtidig at delene er fuldt ud originale og lever op til selskabets standarder for holdbarhed, sikkerhed og pålidelighed.

Med til regningen hører dog, at der skal budgetteres med en udlejning af de nødvendige værktøjer, som i USA udlejes for 49 dollar per uge inklusiv fragt.

Det skal bemærkes at, kittet er en kolossal størrelse, der fylder to store kufferter, som tech-mediet The Verge har erfaret, og at alt udstyret er så tungt omfattende, at mediet mistænker Apple for reelt at gøre det uattraktivt selv at reparere sin iPhone eller Mac.

”Jeg måtte hoppe over den og den anden latterlige forhindring for at udskifte batteriet i min iPhone min. En del af forhindringerne lå i reparationsprocessen, og hvor svært Apple gør at nå dertil,” noterer mediets Sean Hollister, som kalder Apples reparationsproces for ’en joke’.

Hvad du ikke får adgang til

Mens Apple altså gør det muligt selv at udskifte visse komponenter er udvalgte komponenter ikke lige til at skaffe og dermed udskifte selv. Eksempelvis Lightning-porten, som er en af de mere sårbare områder i en iPhone.

Du skal heller ikke regne med, at det baner vejen for en hurtig opgradering af eksempelvis hukommelsen eller lagerpladsen i Macbook-enheder.

Såkaldte ’teardowns’ fra netmediet iFixit viser nemlig, at de vigtige komponenter er lodet fast til selve maskinens bundbræt og dermed ikke står til at blive opgraderet eller repareret af brugeren selv.

Vil du udstyre din Mac med en masse RAM eller et stort ssd, har Apple sikret, at der ikke nogen vej udenom at konfigurere sig til en den rette mængde fra start.

I en Macbook Air skal du derfor regne med 1.800 kroner ekstra for enten otte ekstra gigabyte ram eller 256 gigabyte ekstra lager.