Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Både overflade og farve matcher i Logitech Wave Keys og HP 715 mus, der har ergonomien som fællesnævner.

Test: Endelig en mus/tastatur-kombo, der kan anvendes uden smerte hele dagen

De ligner et match, men kommer fra hver deres producent, HPs 715 mus og Logitech Wave Keys tastaturet, men tilsammen er de et ergonomisk match ”made in heaven”.

Ergonomi – alene ordet, kan være søvndyssende. Men når smerterne i arm, albuer eller skulder melder sig, vågner man som regel op.

Det er vigtigt at have ergonomien på plads, når der jobbes en hel dag foran en skærm.

Mus og tastatur er de store syndere på feltet, og samtidig er det et meget personligt valg, hvad man foretrækker og hvilke typer, der fungerer bedst med din anatomi.

Der er alligevel nogle fællestræk, når vi taler ergonomi generelt, og den mus og det tastatur, som vi tester her, er begge fine bud på nye styreredskaber til din Windows-pc.

HP 715: Flad mus uden dikkedarer

Enhver unaturlig bevægelse i din krop vil give gener. Det er ikke mig, der prøver at lege læge, men udsagn fra flere fysioterapeuter, som jeg har talt med.

Derfor vil mange opreklamerede ergonomiske mus give gener. Det lyder paradoksalt, men mange mus, der påkalder sig titlen, fejler, fordi de er meget store.

En stor pc-mus betyder, at du skal vinkle håndleddet opad, og det er unaturligt for din arm og kan give gener med tiden.

Det gælder naturligvis ikke alle, og vi er heldigvis forskellige, så mange brugere har det godt med de lidt store mus.

Men som udgangspunkt er det bedst, at de er flade som denne HP 715 Rechargeable Multi—Device Mouse, som den mundret hedder.

Den er ikke helt så flad som Apples mus (der er blandt de fladeste på markedet), hvor du kan have hele musen under håndfladen. Men HP-musen er ikke så høj, at det opleves unaturligt.

Den forholdsvis lille og meget lette mus kører virkeligt glidende og let hen over bord eller musemåtte.

Den let nubrede overflade kombineret med riller i siderne betyder at godt greb. Samtidig har jeg let ved at styre knapperne og scroll-hjul.

Knapperne kan naturligvis programmeres på den genopladelige mus, og heldigvis er der kun fire af dem. Til kontorbrug finder jeg det alt rigeligt.

HP’s bud på en kontormus er derfor hverken prangende eller iøjnefaldende.

Men den gør præcist det, som den skal, og det gør den så fremragende, at jeg kvitterer med en høj karakter. Til trods for en halvhøj pris på 596 kroner.

Logitech Wave Keys: En nyfortolket klassiker

Er du gammel nok, husker du sikkert Microsoft Ergonomic Keyboard (fra 1994), der buede og nærmest var skilt ad på midten. Så man sad med hænderne vinklede og lidt oppe.

Så voldsom er Logitech Wave Keys ikke, men det er tydeligt, at inspirationen kommer fra den gamle klassiker.

Håndstilingen er bestemt speciel, men ikke dum. Det kræver lidt tilvænning, hvis du som jeg kommer direkte fra et normalt fladt tastatur.

Jeg opdager hurtigt, at det ikke er noget problem med håndstilingen. Den er uvant, men jeg har ingen gener selv efter en hel dag med tastaturet, som erstatning for det, som jeg anvender til dagligt.

Det er altså meget godt gået af Wave Keys for et vanedyr som mig, som normalt har vanskeligt ved at anvende andre tastatur/mus kombinationer over længere tid.

Succes-oplevelsen for mig bunder nok i, at tasterne går meget let og stadig giver den nødvendige modstand, så jeg ved, at de har modtaget min kommando.

Knapperne har en let ru overflade, så jeg ikke glider, og håndstillingen understøttes godt af håndstøtten i bunden.

Det betyder, at hænderne ikke hviler direkte på bordet og derfor er let hævede i forhold til et normalt tastatur.

Det har også den ulempe, at håndstøtten vil være i vejen, hvis du benytter en moustrappe.

Derfor bør Wave kun benyttes med en normal pc-mus.

Der er ingen tvivl om, at Wave Keys er en speciel løsning, men i hånden – helt bogstaveligt – opleves det på ingen måde så alternativt, som det ser ud.

Det er uden tvivl ikke et tastatur for alle, men jeg kan anbefale dig at prøve det, hvis de traditionelle typer ikke slår an.

Jeg lander derfor også på en karakter, der ligger lige under de helt høje med den godkendte pris på 599 kroner in mente.


Loading ikon