Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Om under en uge går det løs: Pc’en bliver aldrig den samme igen

Microsoft og Qualcomm ser ud til at lykkedes med at få omdefineret, hvad der kan forventes af en Windows-bærbar

Microsoft ser ud til at skrive pc-historie, når tech-giganten 20. maj inviterer til hvad der tegner til at blive et skelsættende øjeblik i pc’ens historie.

Her forventes selskabet at løfte sløret for en ny kollektion af Surface-enheder, som huser en sammensætning af software og hardware, som skulle levere hidtil usete fordele i Windows-land.

Forventningen er, at Microsoft 27 år lange bestræbelser med at få Windows til at spille optimalt med såkaldt ARM-hardware omsider skulle lykkedes.

Med løfter om at få regulær pc-ydelse, med 5G-evner en driftstid, som hidtil har været forbeholdt mobil-verdenen.

Apple viste vejen

Skiftet minder på mange måder om det, som Apple i 2020 indledte, da selskabet omskriv og tilpassede MacOS styresystemet, så det og de tilhørende app-katalog kunne fungere optimalt med radikalt anderledes fungerende processorer: Apples nybagte M1-processor.

Bag skiftet lå et oversættelseslag, døbt ’Rosetta’, som effektivt kunne omsætte apps til noget som M-processorer kunne forstå. Et træk der gjorde, at kompatibiliteten var sikret, og at selv ikke optimerede apps, kunne fungere gnidningsfrit.

Selvsamme øvelse skal Microsoft og selskabets nye hardware-partner, mobilchip-specialisten Qualcomm, nu ud i med en ny version af Windows og en særligt højt-ydende og strømeffektiv Qualcomm Elite X processor.

Microsofts elendige hit-rate

Selvom det blot handler om at gøre Apple kunsten efter, er intet givet i det potentielt banebrydende skifte Microsoft kaster sig ud i.

Selskabets historie er fyldt med kuldsejlede projekter, hvor det skulle lykkes at få Windows samt tredjeparts udvikleres app til at spille sammen med mobilverdenens hardware og dennes ARM-arkitektur.

Styresystemer Windows RT, Windows Mobile og Windows CE er for længst henvist til de evige jagtmarker, på grund af netop manglende app-support og i sidste instans manglende udbredelse.

I denne ombæring, synes Microsoft og Qualcomm at have løst problemerne i en sådan grad, at der nu loves en bedre app-emulation end hos Apples aktuelle ’Rosetta2’ oversættelseslag.

De enkelte lækkede test af den kommende processor viser da også at der er et kæmpe-potentiale i skiftet.

Her viser det sig, at Elite X processoren yder helt på højde med de nyeste laptop-processorer fra Intel og AMD, mens den helt store gevinst ligger i driftstiden, da Elite X indtil videre har vist sig at være 50 til 100 procent mere strømeffektiv. Og så kommer en eventuel 5G-opkobling som en fin bonus.

Bestræbelserne synes også at have overbevist de tonangivende pc-partnere, da både Lenovo, Asus, Dell, Acer og HP har Qualcomm-baserede pc’er i støbeskeen.

Eksklusiv AI

Ud over at være optimeret til en ny, mere effektiv hardware, byder den kommende generation Windows-enheder også på en omsiggribende integration af kunstig intelligens.

Windows generative AI-tjeneste, Copilot, bliver en integreret del af oplevelsen og interfacet, med en Stifinder, der kan interageres med naturligt sprog og som derfra kan sortere, finde og opsummere dokumenter.

Dertil vil selve Windows interfacet tilbyde forståelse af et væld af AI-drevne kommandoer til at slå funktioner såsom batteri-saver, kontrast, ændre udseendet, få enhedsoplysninger og meget mere uden at det kræver at der navigeres i menuer.

Funktionerne bliver samtidigt lidt af en eksklusivitet forbeholdt Qualcomm-processorer i første ombæring. Januar 2024’s første generation af såkaldte ’AI PC’er’ fra Intel og AMD, må vente.

Nedtælling startet

Microsoft vil blive først med den nye, potentiel banebrydende Windows-pc 20. maj, når en nye Surface Pro 10 tablet og Surface Laptop 6 ser dagens lys med det nye Windows og de nye processorer.

Men der vil ikke skulle ventes længe på, at de øvrige pc-producenter ligeledes byder ind med deres produkter.

Her forventes den forestående Computex 2024 messe i Taipei, Taiwan, at danne rammen for en bølge af lignende ekviperede enheder, når messen åbner portene 4. juni 2024.