Fildelingstjenester ansvarlige for pirater

Den amerikanske højesteret har enstemmigt afgjort, at firmaerne bag fildelingstjenesterne Grokster og Morpheus kan gøres ansvarlige for, at brugerne benytter tjenesterne til piratkopiering. Dermed åbnes for et væld af sagsanlæg mod tjenesterne.

Fildelingstjenester kan holdes ansvarlige for, at brugerne benytter tjenesterne til at sprede ophavsretsligt beskyttet materiale eller piratkopier.

Det har den amerikanske højesteret afgjort i en sag mellem underholdningsindustrien og fildelingstjenesterne Grokster og Morpheus.

Hidtil har pladebranchen og filmindustrien ikke haft held til gøre firmaerne bag fildelingstjenesterne ansvarlige for brugen.

Lavere instanser i det amerikanske retssystem har henvist til en dom i en sag mellem Universal Studios og Sony. Her var Sony på anklagebænken, fordi Universal mente, at Sony kunne gøres ansvarlig for, Betamax-videooptageren kunne bruges til piratkopiering.

I 1984 blev den sag afgjort til Sonys fordel, fordi retten mente, at Betamax-maskinernes andre anvendelsesområder overskyggede muligheden for piratkopiering.

Opfordrede til piratkopiering

Den afgørelse rører mandagens afgørelse i den amerikanske højesteret ikke ved. Grokster og Morpheus kan ifølge retten gøres ansvarlige for at promovere piratkopiering blandt brugerne.

Grokster og firmaet bag Morpheus, Streamcast, er ifølge retten begge klar over, at brugerne primært anvender softwaren til at downloade ophavsretsligt beskyttet materiale som film og musik.

Samtidig opfordrede begge selskaber brugerne til piratkopiering, da de først begyndte at distribuere deres software.

Afgørelsen i den amerikanske højesteret fælder ikke direkte dom over fildelingstjenesterne, men betyder, at der nu åbnes for, at film- og pladeselskaber nu kan trække selskaberne bag tjenesterne i retten.

Forsvarerne for fildelingstjenesterne advarer til gengæld om, at afgørelsen i højesteretten kan blive en hæmsko for udviklingen af nye internetteknologier.

- Domstolen har skabt grundlag for en præcedens, som gør det vanskeligt for alle it-firmaer at navigere i fremtiden, siger advokat Richard Taranto, som førte forsvaret for Grokster og Streamcast.

Trods den enstemmige afgørelse i den amerikanske højesteret, så vil fildelingstjenester ikke kaste håndklædet i ringen. Streamcast har tænkt sig at kæmpe imod afgørelsen, når de konkrete sager tages op i de lavere instanser af retssystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere