Podcasting-bølgen skyller over Danmark

Itunes Music Store lancerer gratis podcasts og gør det muligt for Itunes-kunder at offentliggøre egne podcast. Samtidig har Danmarks Radio åbnet op for podcasting af en lang række P1-programmer, og flere kommer til.

På samme dag går Itunes Music Store og Danmarks Radios P1 amok i en podcasting-rus, der blot er det første skvulp fra en veritabel tsunami af udsendelser til MP3-afspilleren, der bliver lige til at downloade kvit og frit, så meget man orker.

Podcasting gør det muligt at skabe, abonnere på og downloade 'radioudsendelser' i RSS-format, der kan spille på alle MP3-afspillere.

Og festen stopper ikke dér. Itunes Music Store vil lade brugerne anbefale egne og andres udsendelser, der så vil kunne hentes via den nyeste version af Itunes-programmet.

Som blogs og vlogs er podcasting et gør-det-selv-medie, hvor alle kan stille sig op på en elektronisk ølkasse og sige ting frit fra leveren. Ordet er en sammentrækning af Ipod og broadcasting (at udsende noget via radio eller TV, red.).

Fri fundamentalisme?
Så vidt vides er der ikke anden begrænsning for at offentliggøre gennem Itunes end et forbud mod at podcaste materiale, der er beskyttet af ophavsretten.

Dermed kunne det se ud til, at den nazistiske radiokanal 'Oasen' og andre med interesse for at udtrykke ekstreme holdninger i princippet vil få frit spil for at ytre sig globalt. Itunes Music Store forbeholder sig dog retten til at afvise udsendelser.

Hos Itunes vil man imidlertid næppe kunne overkomme at lytte samtlige udsendelser i gennem, og det ser ud til, at det bliver brugerne selv, der i vid udstrækning kommer til at regulere.

Der er nemlig kommet en ny knap i Itunes-programmet, hvor man kan udtrykke sin bekymring, hvis en udsendelse er stødende, ikke befinder sig i den rigtige kategori eller ikke kan downloades.

DR podcaster

Man er til gengæld garanteret en sober og informativ tone i de mange P1-programmer, som Danmarks Radio netop har frigivet til podcasting.

De kan kvit og frit hentes, gemmes på pc'en og senere tages med på farten, hvis man skulle have trang til at lytte til taleprogrammer som 'Orientering' på vej til jobbet.

Pudsigt nok er 'Harddisken', magasinprogrammet på P1 om teknologi og kultur, ikke med. Taleprogrammer er den eneste type af podcastede udsendelser fra DR, for hvis der er den mindste stump rettighedsbeskyttede musik, kommer DR i klemme.

- Der er ikke nogen rettighedsaftaler på det her område, for det er helt nyt, så problemet rammer alle radiofonier i hele verden. Man kan godt teknisk skære musik eller oplæsning af værker ud, men vores måde at producere radio på gør det meget svært, forklarer Henrik Heide, redaktør hos DR Interaktiv.

DR arbejder på at få skabt aftaler med rettighedshavere, men Henrik Heide kan ikke sige, hvornår en aftale forventes at være i hus.

Helt uden licens

Begrænsningerne og mulighederne i podcasting har gjort fænomenet til et hit blandt græsrødder og ildsjæle, der nemt og billigt skaber spritnye formater, der bryder forestillingen om, hvordan journalistik, underholdning og oplysning skal opføre sig.

Men DR føler sig ikke af den grund som en velsmurt mediemaskine i forhold til at skulle konkurrere med 'kælder-radioer' verden over. For podcasting har eksisteret i så kort tid, at medieformen stadig stritter i alle mulige retninger.

- Vi er lige så grønne med podcasting som alle andre. Det her er et pilotforsøg, så selvfølgelig vil der være børnesygdomme. Vi ville bare i gang så hurtigt som muligt, siger Henrik Heide.

Derfor er han heller ikke bekymret over sortlyttere, der nu uden blusel kan hente licensproducerede P1-udsendelser på nettet.

- Nej, det har ikke været en faktor. Vi ser det mere som en service overfor de lyttere, der går fra at være passive modtagere til aktive mediebrugere, siger Henrik Heide.

Relevant link

Danmarks Radios podcasting
Læs mere om Itunes 4.9
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital