It-sikkerhed svækkes i Teknologirådet

Teknologirådet skal tage over efter Rådet for it-sikkerhed, der nedlægges ved årsskiftet. Det er en klar svækkelse af området, lyder vurderingen fra den nordiske repræsentant i EU's europæiske sikkerheds- og netværksagentur, ENISA.

It-sikkerhedsområdet svækkes af Videnskabsministeriets beslutning om at lukke Rådet for it-sikkerhed og flytte en del af rådets opgaver til Teknologirådet og selv beholde resten.

- Umiddelbart er det en klar svækkelse af området, at man fjerner Rådet for it-sikkerhed og overdrager opgaverne til andre, siger Christian Wernberg-Tougaard.

Han er den eneste nordiske repræsentant i den arbejdsgruppe under EU's europæiske sikkerheds- og netværksagentur, ENISA, der har til opgave at øge fokus på spørgsmål om it-sikkerhed.

- På længere sigt må resultaterne vise, om det her er en fornuftig vej at gå, siger Christian Wernberg-Tougaard.

Også hos formanden for det lukningsdømte Rådet for it-sikkerhed, Allan Fischer-Madsen, giver ændringerne anledning til bekymring.

- Teknologirådet beskæftiger sig med meget andet end it. Jeg håber, at de fremover prioriterer spørgsmål om it-sikkerhed højere end hidtil og får tilført de nødvendige ressourcer til at løfte opgaven, siger Allan Fischer-Madsen.

Efterlyser uafhængighed

Allan Fischer-Madsen er godt tilfreds med, at spørgsmål om it-sikkerhed fremover kommer under en uafhængig enhed som Teknologirådet. Det har Rådet for it-sikkerhed nemlig selv anbefalet.

Rådet for it-sikkerhed har haft hjemme under Videnskabsministeriets sekretariat og har ifølge Allan Fischer-Madsen haft mere end svært ved at komme igennem med sager, der ikke i forvejen hørte til på videnskabsministerens bord.

- Med den tætte tilknytning til Videnskabsministeriet har vores fokus også primært været rettet mod ministeriets område. Det har været vanskeligt at få mulighed for at beskæftige sig med andre områder, siger Allan Fischer-Madsen.

Han nævner, at Rådet for it-sikkerhed eksempelvis ikke har kunnet se på it-sikkerhed på sundhedsområdet eller på efterforskning af it-kriminalitet. Angiveligt fordi områderne ikke sorterer direkte under Videnskabsministeriet.

Ministerium fortsat med på råd

Allan Fischer-Madsen håber, at den barriere nu forsvinder, når opgaverne fremover skal varetages af et uafhængigt råd som Teknologirådet.

Selv om opgaverne flyttes til Teknologirådet slipper Videnskabsministeriet dog ikke kontrollen med, hvilke it-sikkerhedsområder, der skal under behandling.

Teknologirådet forpligter sig med overtagelsen af området angiveligt til hvert år at sætte særligt fokus på et eller flere emner inden for it-sikkerhed. Emnerne skal godkendes af Videnskabsministeriet.

- De penge, som Teknologirådet nu får af Videnskabsministeriet, skal bruges på it-sikkerhed. Derfor sikrer vi os, at der sker en drøftelse om hvilke områder, der tages fat på. Men jeg har svært ved at se, at der skulle være it-sikkerhedsområder, der ikke har vores interesse, siger kontorchef Lars Frelle-Petersen, Videnskabsministeriet.

Udover de områder, der vælges sammen med Videnskabsministeriet, vil Teknologirådet selv kunne tage andre spørgsmål om it-sikkerhed op.

Det kan Teknologirådet imidlertid allerede i dag, hvor it indgår som et af flere teknologiområder i rådets prioriteringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere