Valgforsker: It er en politisk tabersag

It fylder en stor del af kommunernes budgetter, men meget lidt i valgkampen. Ifølge en kommunalforsker skyldes det, at it er en tabersag, som det er svært at høste stemmer på i kampen om pladserne i landets byrådssale.

De lokale politikere viser stort set ingen interesse for at fortælle borgerne, hvor de står i it-spørgsmål.

Det konkluderer kommunalforsker Kasper Møller Hansen, der følger valgkampen i kommunerne fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Det er simpelthen en tabersag, som sælger meget få billetter. Man kan ikke hente mange stemmer på, at det kommer til at koster 30 millioner kroner at lægge to kommuners it-systemer sammen, siger Kasper Møller Hansen.

Tavshed om it

Kommuner bruger årligt store millionbeløb på it-investeringer og kaster endnu flere penge i området i forbindelse med de kommende fusioner til nye storkommuner.

Men politikerne ser ikke det store behov for at fortælle vælgerne, hvordan de vil bruge pengene.

- It-spørgsmål har meget lidt direkte appel til vælgerne, og samtidig er de kommunale politikeres logik, at it er administration, og at administration grundlæggende er noget, der skal holdes nede, siger Kasper Møller Hansen.

Mens it står nederst på mange lokalpolitikeres dagsorden, har folkeskolen ifølge Kasper Møller Hansen opnået en absolut topplacering.

- Folkeskolen er noget, der har relevans for os alle, og samtidig er det et område, hvor politikerne reelt har større indflydelse på, hvordan pengene skal bruges, end de måske har på it-området, siger Kasper Møller Hansen.

It ikke afgørende

Når it endelig dukker i den lokale valgkamp, er det typisk via politikere, der forsøger sig med enkeltsager, vurderer Kasper Møller Hansen.

Eksempelvis har Venstres Louise Gade i Århus et forslag om øget e-læring til borgerne. Hendes partifælle Martin Hirch i København forsøger sig med et forslag om gratis internet via hotspots.

I København har en lokalliste endvidere slået sig op på modstand mod mobilmaster.

I IT-Brancheforeningen (ITB) finder direktør Jakob Lyngsø det forståeligt, at politikerne generelt ikke går til valg på de store it-spørgsmål.

- Det skal ikke diskvalificere en politiker, at vedkommende har holdninger på it-området, men det er ikke det vigtigste lige nu, siger Jakob Lyngsø.

- Det afgørende er, at der bliver valgt nogle fornuftige folk ind, der har en interesse i at få sammenlægningerne til at forløbe fornuftigt. Så må it-spørgsmålene komme senere, siger han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere