Valgforsker: It er en politisk tabersag

It fylder en stor del af kommunernes budgetter, men meget lidt i valgkampen. Ifølge en kommunalforsker skyldes det, at it er en tabersag, som det er svært at høste stemmer på i kampen om pladserne i landets byrådssale.

De lokale politikere viser stort set ingen interesse for at fortælle borgerne, hvor de står i it-spørgsmål.

Det konkluderer kommunalforsker Kasper Møller Hansen, der følger valgkampen i kommunerne fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Det er simpelthen en tabersag, som sælger meget få billetter. Man kan ikke hente mange stemmer på, at det kommer til at koster 30 millioner kroner at lægge to kommuners it-systemer sammen, siger Kasper Møller Hansen.

Tavshed om it
Kommuner bruger årligt store millionbeløb på it-investeringer og kaster endnu flere penge i området i forbindelse med de kommende fusioner til nye storkommuner.

Men politikerne ser ikke det store behov for at fortælle vælgerne, hvordan de vil bruge pengene.

- It-spørgsmål har meget lidt direkte appel til vælgerne, og samtidig er de kommunale politikeres logik, at it er administration, og at administration grundlæggende er noget, der skal holdes nede, siger Kasper Møller Hansen.

Mens it står nederst på mange lokalpolitikeres dagsorden, har folkeskolen ifølge Kasper Møller Hansen opnået en absolut topplacering.

- Folkeskolen er noget, der har relevans for os alle, og samtidig er det et område, hvor politikerne reelt har større indflydelse på, hvordan pengene skal bruges, end de måske har på it-området, siger Kasper Møller Hansen.

It ikke afgørende
Når it endelig dukker i den lokale valgkamp, er det typisk via politikere, der forsøger sig med enkeltsager, vurderer Kasper Møller Hansen.

Eksempelvis har Venstres Louise Gade i Århus et forslag om øget e-læring til borgerne. Hendes partifælle Martin Hirch i København forsøger sig med et forslag om gratis internet via hotspots.

I København har en lokalliste endvidere slået sig op på modstand mod mobilmaster.

I IT-Brancheforeningen (ITB) finder direktør Jakob Lyngsø det forståeligt, at politikerne generelt ikke går til valg på de store it-spørgsmål.

- Det skal ikke diskvalificere en politiker, at vedkommende har holdninger på it-området, men det er ikke det vigtigste lige nu, siger Jakob Lyngsø.

- Det afgørende er, at der bliver valgt nogle fornuftige folk ind, der har en interesse i at få sammenlægningerne til at forløbe fornuftigt. Så må it-spørgsmålene komme senere, siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.