Swisscom-køb af TDC i strid med monopolregler

På det schweiziske hjemmemarked vil teleselskabet Swisscom med en overtagelse af TDC sætte sig på 80 procent af mobilmarkedet. Det kan myndighederne ikke acceptere, vurderer analytikere.

TDC's position som den næststørste spiller på det schweiziske mobilmarked under navnet Sunrise vil give problemer med konkurrencemyndighederne, hvis TDC købes af den schweiziske telegigant Swisscom.

Det vurderer Danske Bank og teleanalytiker John Strand, Strand Consult.

Finansavisen Wall Street Journal skrev tidligere på ugen, at Swisscom enten alene eller sammen med en række kapitalfonde vil byde på TDC.

Ifølge Danske Bank sidder Swisscom på 63 procent af det schweiziske mobilmarked målt på kunder, mens TDC's Sunrise sidder på 19 procent. De resterende 18 har teleselskabet Orange.

- Hvis Swisscom køber TDC vil selskabet sidde på over 80 procent af mobilmarkedet i Schweiz, og det kan det godt skyde en hvid pind efter. Det vil myndighederne ikke kunne acceptere, siger analytiker Poul Ernst Jessen, Danske Bank.

Frasalg af Sunrise

Poul Ernst Jessen forudser, at der også på bredbåndsmarkedet kan opstå problemer med myndighederne, fordi Swisscom med en overtagelse af Sunrise vil komme til at sidde på tæt ved 60 procent af det schweiziske ADSL-marked.

Også teleanalytiker John Stand forudser problemer med myndighederne, hvis Swisscom overtager TDC på hjemmemarkedet.

- Det svarer til, at TDC køber både Sonofon og Cybercity i Danmark. Det vil myndighederne heller ikke kunne acceptere af hensyn til konkurrencen på markedet, siger John Strand.

Både Poul Ernst Jessen og John Strand forventer et frasalg af TDC's schweiziske Sunrise-forretning, hvis Swisscom overtager TDC.

- Deutsche Telekom vil være en oplagt køber. Selskabet er i forvejen i Tyskland og Østrig, men ikke i Schweiz, siger John Strand.

Flere mulige købere

Poul Ernst Jessen hos Danske Bank ser også Deutsche Telekom som en oplagt køber.

- Man kan også forestille sig, at Orange vil køber Sunrise, men det kan igen give problemer, fordi der så kun vil være to spillere på det schweiziske mobilmarked, siger Poul Ernst Jessen.

Telefonica og Vodafone er ifølge Poul Ernst Jessen andre mulige købere. Sidstnævnte ejer 25 procent af Swisscoms mobilforretning og kunne tænkes at sælge den del tilbage til Swisscom og i stedet overtage TDC's Sunrise.

Ifølge Wall Street Journal er det også en mulighed, at Swisscom køber TDC sammen med kapitalfonde.

Kapitalfondene vil ifølge avisen i den model sætte sig på TDC's aktiviteter uden for Danmark, mens Swisscom selv sætter sig på den danske del af TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere