Fupkunst skaber mistillid til net-auktioner

Det skader tilliden til net-auktioner, at der jævnligt opstår sager om effekter, der ikke lever op til beskrivelserne, mener auktionshuset Bruun Rasmussen. Senest er der skabt tvivl om ægtheden af et Krøyer-maleri.

Net-auktioners troværdighed skades af gentagende tilfælde af fupkunst og andre effekter, der ved et nærmere eftersyn ikke lever op til de flotte ord i net-auktionernes beskrivelser.

Det mener kommunikationsdirektør Sebastian Hauge Lerche fra auktionshuset Bruun Rasmussen.

Han frygter, at de mere tvivlsomme tilfælde giver forbrugerne en opfattelse af, at man ikke kan stole på ægtheden alene fordi noget er købt på nettet.

Forskel på auktioner
- Det kedelige er, at folk generelt får en mistro til at købe antikviteter og andre effekter på net-auktioner. I princippet bør der ikke være et hak forskel på at købe via nettet eller ved en fysisk auktion, siger Sebastian Hauge Lerche.

Han mener, at svindel er særligt udbredt på steder som eBay, hvor privatpersoner sælger direkte til andre private uden auktionshusenes eksperter til at vurdere effekterne.

- Vi er stærkt kede af, hvis folk eksempelvis sætter lighedstegn mellem eBay og Bruun Rasmussens auktioner på nettet, siger Sebastian Hauge Lerche.

Hos auktionshuset Lauritz.com lægger kommunikationsdirektør Mette Rode også afstand til auktionssteder som eBay og Qxl.

- Lauritz.com adskiller sig ved sit afsæt i den traditionelle auktionsbranche. Vores rolle er ekspertformidleren mellem sælger og køber modsat de rene net-auktioner som eBay og Qxl, hvor køber vælger at entrere direkte med sælger uden sikkerhed for varekvalitet eller vareværdi, fastslår Mette Rode.

Svindel alle steder
De mere traditionelle auktionshuse som netop Lauritz.com med medarbejdere til at vurdere og beskrive effekterne, undgår imidlertid heller ikke sager om eksempelvis fupkunst.

I sidste uge blev Lauritz.com meldt til politiet af en kunstkender, der mener, at auktionshuset er ved at sælge et maleri, der ikke som angivet er malet af kunstneren P.S. Krøyer. Lauritz fastholder, at Krøyer står bag værket.

I efteråret trak Bruun Rasmussen et andet Krøyer-maleri tilbage, fordi husets eksperter efter en henvendelse udefra kom i tvivl om værkets ægthed.

Samme maleri var tidligere solgt på en net-auktion hos det mindre auktionshus Gauguin Auktioner.

Tvivlen skal frem
Ifølge Sebastian Hauge Lerche hos auktionshuset Bruun Rasmussen vil det stort set være umuligt helt at undgå den type fejl i en travl hverdag.

Han mener, at det derfor er vigtigt, at auktionshusene af hensyn til troværdigheden hurtigt behandler henvendelser om tvivl og i øvrigt gør opmærksom på, hvis der kan være tvivl om ægtheden.

- Nogle net-auktioner har en ide om, at en auktion kun går ud på at udbyde noget og få et hammerslag, siger Sebastian Hauge Lerche

- Hvis man ikke har en idé om, at der også følger nogle andre forpligtigelser med ved at være mægler, så falder troværdigheden og forbrugernes sikkerhed, siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.