Fysioterapeuter frygter øget brug af bærbare

Fysioterapeuter frygter flere arbejdsskader på grund af den stigende brug af bærbare computere. Eksternt tastatur, mus og skærm er påkrævet ved mere end to timers arbejde om dagen.

Flere fysioterapeuter advarer om, at den store udbredelse af bærbare computere kan give problemer om nogle år, hvis de ikke bliver anvendt på fornuftig vis.

– Vi kan da frygte, at vi kun har set toppen af isbjerget. Det tager som regel nogle år, før generne opstår, siger fysioterapeut Marianne Holm fra virksomheden Fysio2.

Over halvdelen af alle computere, der blev købt sidste år, var bærbare, men der findes hverken danske eller udenlandske undersøgelser af, om der er sket en stigning i antallet af skader ved computerarbejde på grund af de mange bærbare computere.

Ifølge Niels Honoré, der er fysioterapeut og formand for Muskuloskeletal Terapi under Danske Fysioterapeuter, er der dog ingen tvivl om, at der er forskel på at arbejde ved en stationær og en bærbar computer.

– Med den bærbare sidder man eksempelvis og kigger ned. Det har stor konsekvens for, hvad der sker i nakken, siger han.

Fysioterapeuter advarer specielt mod fingertouch-pads, der kræver for mange fintkoordinerede bevægelser og for megen muskelkraft i forhold til en mus.

Specielle krav ved over to timer

Arbejdstilsynet har specielle krav til brugen af bærbare computere, der blandt andet siger, at hvis en ansat arbejder mere end to timer om dagen ved en bærbar, skal tastaturet kunne skråtstilles og adskilles fra skærmen.

Men ifølge en evalueringsrapport fra 2004 mener Arbejdstilsynet, at der nu er sket så stor en udvikling af de bærbare pc’er, at de bør sidestilles med stationære computere. Den indstilling forstår fysioterapeut Niels Honoré dog ikke.

– Jeg har svært ved at se, hvor det kommer fra. Bærbare har normalt et lille tastatur, der giver dårlig arbejdsstilling, hvilket kan påvirke skuldre og albueområde, siger Niels Honoré.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der har et tema om bærbare pc'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere