Tæmmes det vilde uregerlige net nogensinde?

Anarkiet på FN's første net-konference afspejler meget godt internettets virkelighed. Nettet har nemlig hidtil været forbavsende dygtig til at regulere sig selv gennem debatter, vildskab og masser af spørgsmål og ideer.

ComputerViews fra Athen: - I mange tilfælde har der været flere spørgsmål end svar. Sådan lyder det fra Nitin Desai, FN's topembedsmand på internetområdet.

Det er vist svært at beskrive udfaldet af det første globale internetforum i FN-regi, Internet Governance Forum (IGF), meget mere rammende.

Hvis de havde forventet, at der skulle komme håndgribelige resultater ud af forummet, så rejser de mere end 1.500 deltagere skuffede hjem i dag.

Vokser trods manglende kontrol

Men det anarki, der har præget IGF-konferencen, afspejler på den anden side fint virkeligheden på et net, der ikke er reguleret af nogen samlet myndighed, men alligevel fortsætter med at vokse relativt gnidningsløst og med utrolig hast.

Antallet af hjemmesider har således netop overskredet milepælen 100 millioner, melder analysetjenesten Netcraft.

Der er ingen politisk overbygning på IGF, som mere minder om en global diskussionsklub, men det betyder ikke nødvendigvis, at forummet er helt tandløst.

Et eksempel er debatten om de såkaldte Internationalized Domain Names (IDN), der skal gøre det muligt at registrere domænenavne med ikke-latinske bogstaver, for eksempel på russisk, kinesisk eller arabisk.

Præcist roadmap

Her har den megen kritik fra deltagere i forummet fået ICANN, der administrerer internettets rodzone, ud af busken med en ret præcis roadmap for, hvordan organisationen vil arbejde hen mod at løse problemet ved udgangen af 2007.

Det er lidt af en fjer i hatten for et forum, der ikke har nogen formelle beføjelser overhovedet.

En fjer i hatten for ICANN også, såmænd.

For man kan mene, at ICANN er en noget mystisk konstruktion, og at dens nære forbindelse til den amerikanske regering er uheldig.

Men man må også give organisationen, der forventes at overgå til et helt uafhængigt arrangement i 2009, at den gør sit bedste for at vise åbenhed og fleksibilitet.

God til selv-regulering

Internettets uregerlige samfund har hidtil været forbavsende godt til den svære øvelse at regulere sig selv.

Ingen international organisation har ressourcer eller autoritet til en omfattende regulering af nettet.

Reguleringen vil derfor i høj grad finde sted på nationalt niveau.

Det er måske uundgåeligt, men ikke uproblematisk.

Særligt i den tredje verden vrimler det med eksempler på, at regeringsindblanding på nettet ofte gør væsentlig mere skade end gavn. Og man behøver ikke gå så langt for at finde et rystende usikkert greb om de digitale realiteter på internettet.

Var der nogen, som sagde Allofmp3?

ComputerViews er en ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her

Hvis du har forslag eller kommentarer til emner, som du mener, at ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, så send os en e-mail på computerviews@cw.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere