Vi er nøgne på nettet - ITEK savner mere privacy

Dansk Industris it-branchefællesskab, ITEK, vil gøre op med misbrug af følsomme dataoplysninger. Derfor har ITEK udgivet 34 råd til overholdelse af god privacy, som skal kunne bruges i fremtidige kravspecifikationer.

Har din kollega virkelig hiv eller passer rygterne om, at din nabo er en dårlig betaler?

Via forskellige digitale fodspor kan både private og offentlige myndigheder få svar på ovennævnte spørgsmål og mange flere, hvis følsomme oplysninger ikke beskyttes mod nysgerrige og uvedkommende øjne.

Derfor har Dansk Industris it-branchefællesskab, ITEK, besluttet, at snageriet skal kunne stoppes allerede i it-systemernes designfase.

ITEK har identificeret 34 principper for god privacy og har på den baggrund udformet en operationel vejledning til, hvordan organisationer kan respektere brugernes behov for privacy.

Sket et skred i respekten

Baggrunden for initiativet er, at brugerne i stigende grad kan overvåges og bliver det via vores forøgede it-brug.

- Der sker et skred, hvor offentlige og private myndigheder i stigende grad negligerer privacy-spørgsmål. For eksempel har vi logningsbekendtgørelsen, hvor private televirksomheder overvåger og logger, hvad folk foretager sig på nettet og med deres mobiltelefoner, siger sikkerhedskonsulent hos Dansk Industri, Henning Mortensen.

Det bliver taget alvorligt

Hos Datatilsynet hilser kontorchef Lena Andersen initiativet med de 34 principper for god privacy velkomment.

Hun understreger, at det er et positivt signal, når erhvervslivet tager den slags spørgsmål alvorligt.

Tilsynet oplyser i sin nyligt udkomne årsberetning, at det igen i år har haft en relativ høj stigning i antallet af nye klager og forespørgsler vedrørende private virksomheder.

Antallet er steget med 121, fra 571 i 2004 til 692 i 2005. Stigningen i klager over offentlige instanser er på 14.

Lene Andersen understreger dog, at ikke alle sager drejer sig om misbrug af data.

Nye teknologier – nye problemstillinger

Nye teknologier rejser en masse privacy spørgsmål.

- Det er vigtigt i forbindelse med implementering af nye teknologier, at folks privacy bliver respekteret. Derfor kan de 34 principper bruges som redskab til at forbedre offentlige og private virksomheders digitale produkter, siger Henning Mortensen.

Han nævner som eksempel receptregistret, hvor man ikke har gennemtænkt privacy helt igennem før man gik i gang med at designe it-løsningen.

- Vi skal jo bruge teknologien til at effektivisere vores samfund med. Men det skal ikke ske på bekostning af borgernes sikkerhed og tryghed. Derfor kan designere tage vores 34 principper og bruge dem aktivt i deres kravspecifikation og således være sikre på, at de har uformet en løsning, der respekterer folks privacy, forklarer Henning Mortensen.

Receptregistret er en udvidelse af hjemmesiden sundhed.dk, hvor sundhedspersonale og privatpersoner kan se, hvilken medicin, de har fået udskrevet i løbet af de seneste to år.

Registret åbner også mulighed for, at stort set alle i sundhedssektoren, lige fra overlæger til apotekerassistenter, får adgang til alle landets recepter og navnene på indehaverne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere