Artikel top billede

Kapløbet om digital signatur 2.0 er i gang

Giganter som TDC, KMD, IBM og bankerne rører nu for alvor på sig i kampen om, hvem der skal levere næste generation af den digitale signatur. Mobilitet bliver en af de afgørende parametre for hvem der vinder million-ordren

Kapløbet om hvem, der skal administrere det offentliges digitale signatur efter TDCs kontrakt udløber i 2008, er skudt i gang.

TDC smider den digital signatur på USB-nøgle. Bankerne siger, at de vil gøre Net-ID mobil. Og IBM melder ud, at selskabet også vil levere en mobil digital signatur 2.0.

Bejlerne har travlt med at bevise, at de er bedst egnede.

Det står klart, at et af kravene i det udbudsmateriale som IT - og Telestyrelsen offentliggør allerede i april i år, bliver at signaturen skal være mobil.

TDC fører

TDC fører stort, når det gælder erfaring på det felt.

- Vi er da godt stillet, da vi har prøvet det før, siger produktudviklingschef Kim Høse Jensen fra TDC Erhverv om kravet til en mobil-løsning.

Men en spændende outsider har meldt sig på banen. Gigantiske IBM er nemlig tændt på at få en bid af kagen.

– Vi vil meget gerne være med i det her, og vi har erfaring fra projekter i andre lande, siger Søren Duus Østergaard, som er senior e-government advisor for IBM i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Til gengæld erkender KMD og bankerne, at de halter lidt efter på det område.

– Det er klart, at det giver TDC en fordel i forhold til udbudsrunden, at selskabet har erfaring med at gøre den digitale signatur mobil, siger afdelingsleder Rolf Sørensen fra KMD.

Han tilføjer i samme åndedræt, at KMD let kan købe sig til de samme erfaringer ude i byen.

Også bankerne forsøger at gøre sig attraktive inden næste udbudsrunde.

- Vi kigger da på, hvordan vi fremadrettet kan opnå mobilitet, siger Tina Füssel fra Finansrådet om fremtiden for Net-ID.

Banker tabte sidst

I sidste runde blev bankerne opfattet som storfavorit, men tabte på målstregen til TDC.

Derfor valgte bankerne at oprette deres egen signatur, Net-ID.

Og det har fået konsekvenser for TDC, idet en ikke tidligere offentliggjort rapport fra IT- og Telestyrelsen viser, at det træk fra bankerne faktisk bremsede TDCs signatur.

Rapporten viser, at virksomhederne i lige så høj grad troede på bankernes løsning, fordi de potentielt havde 2,8 millioner brugere fra dag et.

Derfor fravalgte virksomhederne den digitale signatur.

Ikke hvem som helst

Det er ikke hvem som helst, der går i købet på hinanden i dagens kapløb.

Når Danske Banks Peter Straarup, TDCs Jens Adler, IBMs Lars Mikkelgaard-Jensen eller KMD Lars Monrad-Gylling sætter sig samme mål.

Så er der dømt kamp til stregen.

Og det er ikke uden betydning, hvem der vinder opgaven.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har ved flere lejligheder sagt, at succes med den digitale signatur er forudsætningen for et fuldt ud digitaliseret Danmark i 2012.

Den digitale signatur opfattes altså som en af de afgørende nøgler til Danmark som førende it-nation.

Der kommer til at hvile et stort ansvar på de skuldre, der går sejrrigt ud af kapløbet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere