EU vil have flere kvinder i it-branchen

EU har søsat en kampagne, der skal få flere kvinder til at vælge it-branchen. Initiativet er blandt andet igangsat for at tiltrække og fastholde kvindelige it-studerende.

Antallet af kvinder med en it-uddannelse er faldende i hele Europa, og derfor sætter EU nu fokus på at motivere kvinderne til at tage en it-uddannelse og få beskæftigelse i branchen.

Som helhed forventer Europa Kommissionen, at der vil mangle 300.000 it-medarbejdere i 2010, og kvinderne kan få en central rolle i at besætte de mange stillinger, skriver Computerworlds nyhedstjeneste.

På kvindernes internationale kampdag, der løb af stablen den 8. marts, holdt Viviane Reding, der er kommissær for informationssamfundet og medier, en tale, hvor budskabet var, at flere kvinder i it-branchen skal danne fundament for et økonomisk boost i Europa.

"Europa står overfor en stor mangel på kyndig arbejdskraft i denne sektor, og derfor skal vi tilskynde flere kvinder til at søge karrieremuligheder indenfor informations- og kommunikationsteknologi," sagde Viviane Reding i sin tale.

Formålet med EU's kampagne er at udarbejde en strategi og pege på forskellige tiltag med henblik på at tiltrække og fastholde kvinderne.

Det handler dog ikke blot om at tiltrække flere kvinder, men også om at sikre, at de trives og fastholdes i studiemiljøet og senere i arbejdslivet.

Det skal blandt andet gøres med en undersøgelse om kvinder i it-branchen. Den forventes færdig i oktober, skriver Computerworld News.

Dansk strategi

I Danmark er man også opmærksom på problemet, der nu rejses på europæisk plan.

HK har blandt andet foreslået, at man laver en sammenkobling mellem de merkantile uddannelser og en it-overbygning.

På den måde ser fagforbundet en mulighed for at nedbryde det image-problem, it-uddannelserne stadig har.

Især unge kvinder opfatter it som et meget nørdet uddannelsesområde, lyder det fra HK.

"Ud fra de unges søgemønster kan man konkludere at uddannelser, der i højere grad kombinerer it med andre fagområder som for eksempel design, kommunikation, økonomi og markedsføring har en langt større søgning, især fra pigerne," siger Karin Retvig, it-politisk ordfører i HK.

I projektet Kvinder i IT på DTU har man forsøgt at klarlægge, hvorfor der er så få kvinder, som vælger at tage og fuldføre en DTU-uddannelse inden for it.

Og man har vurderet, at manglende rollemodeller og samfundsnormer spiller en væsentlig rolle.

Samtidig er teknik ikke anset for at være særlig kvindeligt, hvilket måske hænger sammen med, at det primært er mænd, som udfærdiger dem.

Det faglige og sociale miljø på tekniske og naturvidenskabelige universiteter kan således være svært at trives i, hvis man er ene kvinde.

Stort fald i Europa og Danmark

Antallet at kvindelige it-kandidater i Europa er faldet fra 25 procent i 1998 til 22 procent i 2006. Tallene vidner om en afmatning i forhold til USA, hvor 28 procent af de it-studerende er kvinder. I Korea er tallet helt oppe på 38 procent.

I PROSA, der er det danske it-folks fagforening, er andelen af kvindelige medlemmer indenfor de sidste 5 år faldet fra 25 til 17 procent.

Antallet i de forskellige europæiske lande svinger dog markant. I Luxembourg er det blot seks procent at it-styrken, der er kvinder, mens Litauen har hele 41 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere