Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Fagforeninger raser over Venstre i kartel-sag

Venstre vil udhule retten til kompensation til de medarbejdere, der er underlagt kunde- og konkurrenceklausuler, mener fagforeningerne. Oppositionen stiller modforslag.

Ansatte kan godt vinke farvel til den kompensation, som funktionærloven i dag sikrer dem i forbindelse med deres kunde- og konkurrenceklausuler.

Det mener fagforeningerne er konsekvensen af Venstres udspil om, at de jobkartel-aftaler, som medarbejdere kender til, skal være lovlige - men ikke udløse en automatisk kompensation.

Dermed vil arbejdsgiveren gratis kunne indgå jobkartel-aftaler, hvor de ansatte ikke som med de øvrige klausuler, er forpligtet til at betale kompensation.

Klokkeklar udhuling

"Det er en klokkeklar udhuling af funktionærloven, der siger, at der skal ydes kompensation for kunde- og konkurrenceklausuler", siger faglig leder Carlo Søndergaard fra HK Privat.

I dag er 20 procent af Prosas medlemmer i den private sektor underlagt en kunde- eller konkurrenceklausul.

Og faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa raser også over Venstres udspil.

"Ikke blot vil Venstre med et hug reelt tage kompensationen fra lønmodtagerne, de vil også udhule funktionærlovens bestemmelser om, hvem der må underligges klausuler, der hindrer mobilitet", siger hun.

Hemmelige aftaler falder

Fagforeningernes hårde kritik kommer efter at Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Viberg i går meddelte, at Venstre vil forbyde de hemmelige jobkartel-aftaler, men til gengæld blåstemple de ikke-hemmelige jobkartel-aftaler.

I samme forbindelse slog arbejdsmarkedsordføreren fast, at der vil blive tale om individuelle forhandlinger for hver enkelt medarbejder, om de skal have kompensation eller ej.

Det står altså i skarp kontrast til kunde - og konkurrenceklausuler, der ifølge funktionærloven skal udløse en kompensation til medarbejderen.

"Hvad mon arbejdsgiveren vil vælge?", spørger Hanne Lykke Jespersen retorisk.

Også formand for DJØF Privat, Jan Helmer ryster på hovedet af Venstre.

"Arbejdsgiverne har rigeligt med redskaber til at binde medarbejderne med kunde- og konkurrenceklausuler, hvorfor skal de pludselig have andre muligheder?", spørger han.

Mod-forslag fra oppositionen

I dag fremlægger S, R, SF og Enhedslisten et forslag til folketingsbeslutning, hvor de i modsætning til Venstre vil kræve at funktionærlovens bestemmelser om kompensation, også gælder ved jobkartel-aftaler.

Herunder regler om hvor længe aftalerne må gælde, og hvem der må underlægges dem.

Dansk Folkeparti afgør sagen

Det ser nu ud til at Dansk Folkeparti igen bliver den afgørende stemme.

Partiet vil afgøre om lønmodtagerne skal sikres kompensation eller ej.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere