Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Dine samtaler bliver gratis med fremtidens mobil

Langtidsvirkende brændselsceller og projektor i mobilen. Det er blot få af de forudsigelser, som et norsk mobilsite har om standardmobiltelefonen inden for de næste tre år. En dansk teleanalytiker ryster på hovedet over spådommene.

SMS'en blev opfundet ved en tilfældighed. Kameraet til mobiltelefoner var en kuriositet for blot få år siden. Og personlige ringetoner var i slut-1990'erne noget, som kun de allerfærreste interesserede sig for at benytte.

Nu sender danskerne omtrent fem milliarder SMS'er om året, mobilselskabet Nokia er verdens største kameraproducent og personlige ringetoner omsætter for næsten 85 milliarder kroner på verdensplan.

Så uforudsigeligt kan mobilmarkedet udvikle sig.

Og alligevel drister det norske site amobil.no sig til at forudsige nogle kommende trends og teknologier for mobiltelefonen inden vi når år 2010.

Mobil med gratis taletid

Den første forudsigelse, som det norske online-magasin kaster sig ud i, er, at minutprisen forsvinder til fordel for en fast månedspris, hvor abonnenter kan tale, sende og downloade lige så meget de har lyst til månedsprisen.

Det skyldes, at teleselskaberne i stigende grad vil benytte sig af ip-telefoni, hvor indtægterne bliver skrabet sammen via indholdstjenester såsom musik, film og ringetoner.

"Det er noget vrøvl. For ip-telefoni er den dyreste samtaleform i produktionsøjemed, der overhovedet findes. Derimod vil man i stigende grad se mobilselskaberne tilbyde gratis opkald i deres eget net, så venner vil samle deres samtaler hos samme selskab," vurderer teleanalytiker John Strand fra Strand Consulting.

Han fortæller, at man i Sverige sidste år så et fald på 32 procent af opkald til andre net, hvorimod opkald til egne net steg med 78 procent.

På grund af slutbrugernes interesse for denne forretningsmodel, vil mobilselskaberne i fremtiden søge at indfange hele grupper frem for enkeltpersoner.

"Men selskaberne tjener stadig mere, selvom folk i stigende grad ringer gratis. De sørger nemlig for at kunderne forpligter sig til større månedlige beløb, så de meget sjældent vil tabe på 'spis-så-meget-du-kan'- konceptet," forklarer han.

Projektor – måske det næste hit?

Det skal være slut med at knibe øjnene sammen for de ældre mobilbrugere, fordi mobilerne inden for få år ifølge amobil.no bliver udstyret med projektorer, der kan blæse skærmbilledet op på en væg eller anden fast baggrund.

Budet fra det norske magasin lyder på, at 15 tommer-skærme bliver standarden, så man kan medbringe og vise præsentationer, dias-show eller film direkte fra mobilen.

Alternativt vil det være muligt at tilslutte mobilen direkte til et fjernsyn.

"Jeg tror ikke det vil slå igennem. Det er en nicheteknologi, som langtfra alle har brug for. Jeg har selv set projektorer, og der var kvaliteten virkelig ringe – og når den bliver bedre, så vil batterierne løbe tør for hurtigt," siger John Strand.

Batterier med en måneds levetid

Men levetiden på batterier brude ikke være et problem inden for en overskuelig årrække ifølge det norske site.

For mobilbrugere slipper for at lade mobiltelefonen op mere end en gang om måneden, da brændsels-celleteknologien vil være modnet tilstrækkeligt inden for de næste tre år.

Men den hopper John Strand ikke på.

"Jeg tør ikke engang gætte på, hvornår det vil ske. For faktum er, at batterierne er den mest langsommelige del af hele teknologiudviklingen inden for mobiltelefoni. De fysiske begrænsninger har man ikke formået at knække endnu – og det vil tage langt mere end tre år før der kommer et større gennembrud," spår han.

Også fingeraftryksgenkendelse ryster han på hovedet af. Amobil hævder ellers, at fremtidens indehaver af en mobiltelefon blot kan sætte sit fingeraftryk på mobilen for at låse den op i stedet for at benytte besværlige pin-koder.

"Teknologien er set før på pda'er. Men jeg vurderer, at det vil koste for meget at proppe den teknologi i telefonerne i forhold, hvor meget nytteværdi folk rent faktisk får ud af det," lyder det fra John Strand.

Det eneste norske postulat, som han nikker genkendende til, er, at mobilnettet vil nå op på overførselshastigheder på 100 megabit per sekund.

"Det er meget realistisk i 2010, også selvom vi ligger langt under dette niveau på nuværende tidspunkt," siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere