Rutineret phishingbandes begynderfejl undrer ekspert

En sikkerhedsekspert undrer sig 'helt vildt' over to impotente phishingforsøg med præcis ét døgns mellemrum fra en ellers rutineret hackerbande. Han er derfor igang med at undersøge skjulte motiver bag udsendelsen af de to identiske fejl.

Den phisingbande, der torsdag klokken 14 udsendte en impotent phisingmail på dansk, slog til igen allerede fredag klokken 14 med et nyt spamforsøg.

Men også denne mail, hvor der i emnefeltet stod ’Faktura.exe’, havde en vedhæftet .rar-fil, som var impotent.

De to fejlslagne phishing-forsøg med samme fejl kommer bag på sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS.

”Vi har analyseret de to mails. Og vi undrer os helt vildt over, at en så professionel bande, der ellers har en robust kode, kan udsende to identiske begynderfejl med præcis 24 timers mellemrum,” siger han.

Torsdagens mail var tilsyneladende udsendt fra transportfirmaet FedEx, og fredagens mail kom fra ’Corine Habets’.

Begge vedhæftede filer er umiddelbart harmløse, da der er sjusket i kodens header ved bindingsadresserne, så koden i begge tilfælde stopper ved check af virtual device driveren.

Fejlen kan være med vilje

Peter Kruse forklarer, at koden i begge mails tyder på, at spammen kommer fra den gruppe, der tidligere blandt andet har udsendt Tele2-mailen på dansk.

Og han synes, at det virker så ’utænkelig tåbeligt’ at udsende den samme fejl to gange i træk, at der muligvis ligger et klart motiv bag.

”Lige nu er vi i gang med at afprøve, om der skulle ligge en eller anden strategi bag de to fejlslagne phisingforsøg. Blandt andet har vi afprøvet, om filerne kunne foretage opkald til tidligere udsendte mails, hvilket det dog ikke tyder på,” forklarer Peter Kruse.

Hackergruppe på overarbejde

En anden mulig forklaring på fejlene kan være, at gruppen simpelthen ikke har været grundig nok.

”Vi har set, at den samme gruppe blandt andet bombarderer England, Tyskland og Holland for tiden, så måske har de sjusket på grund af travlhed,” siger Peter Kruse.

Stigning i antallet af angreb på danskere

Men han advarer folk om at åbne mail fra firmaer, som de umiddelbart ikke har noget forhold til. Også selvom indholdet er på dansk.

”Vi ser en stigende tendens til angreb på skandinaviske mailadresser, hvor indholdet til danskerne er skrevet på mere eller mindre korrekt dansk,” lyder det fra Peter Kruse.

Han forklarer, at vi ofte har en større tendens til at åbne mail på nationalsproget, hvor vi har et forhåndskendskab til afsenderen, som ofte vil være kendte varemærker.

Det skyldes, at disse mail pirrer vores nysgerrighed. Især hvis mailen indeholder emner, som vi kan forholde os til såsom regninger, hvor vi ofte føler en pligt til at se, hvad det konkret drejer sig om.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere