Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kompromis kan hindre standardkrig

Mens skyttegravene kun bliver dybere og dybere hos tilhængere af ODF og modstanderne, der hylder Microsofts OpenXML, bliver den åbenlyse løsning sjældent nævnt – en fusion til én superstandard.

- Kan i ikke bare fusionere standarderne?

Det oplagte spørgsmål blev rejst for nylig, på Christiansborg. Politikerne og it-branchen mødtes til en debat om dokumentstandarder.

Politikerne skal snart vælge en standard for det offentlige. Valget står mellem ODF og OOXML.

Det var Keld Simonsen fra den danske Unixbrugergruppe DKUUGs bestyrelse, der rejste det logiske spørgsmål til Jørgen Bardenfleth, direktør for Microsoft i Danmark.

Direktøren svarede vævende, at det kunne han hverken afvise eller bekræfte som en mulighed.

"Det kan da godt være, at det er et idealistisk ønske, men jeg står langt fra alene med det," siger Keld Simonsen.

Han peger blandt andet på en opfordring fra EUs it-organ IDABC, som anbefaler en samlet standard. Det samme gør en lang række af de firmaer, myndigheder og organisationer, som har sendt høringssvar til It- og telestyrelsen, da handlingsplanen for de åbne standarder var i høring for nylig.

Ingen let løsning

En af Damarks førende eksperter på området, Mogens Kühn Pedersen institutleder på Copenhagen Business Schools institut for Informatik, er enig i at det optimale er en standard.

"Ideen med standarder er jo at alle skal kunne spille sammen," konstaterer han.

Mogens Kühn Pedersen er dog realistisk og forklarer, at det ikke er så simpelt.

"Problemet består i at OpenXML og ODF ikke er blevet til på de samme forudsætninger," forklarer Mogens Kühn Pedersen og fortsætter:

"Der er andre succeskriterier, og man har valgt nogle andre måder at strukturere det her på. Det er ikke bare to forskellige XML-implementeringer. Det er to principielt forskellige implementeringer."

Evig krig

Institutlederen fra CBS understreger, at det ikke er et krav i de store standardiseringsorganisationer, som ISO, at man finder frem til en standard.

"På nogle områder har der været evige krige om forskellige standarder mellem USA, Europa og Japan, men der er ved at være en stabilitet i flere lande og EU på it-området," siger Mogens Kühn Pedersen.

Han ser også en mulighed for en alternativ løsning på længere sigt.

"Kan vi ikke få et nyt fællesformat, kan de måske forenes i et tredje format," foreslår han og forklarer:

"Det tredje format er dedikeret til, hvad der kan betegnes som et egentligt dokumentformat. Et tilstrækkeligt format, så vi ikke skal sikre interoperabilitet til mere end dette. I dag bevæger vi os mod multimedieformater, som vanskeliggør interoperabilitet på forskellige platforme."

Keld Simonsen fra den danske Unixbrugergruppe mener, at der er flere muligheder for en samlet standard.

Den ene opstår, hvis ISO ikke vil certificere OpenXML, og Microsoft selv går aktivt ind i ODF-standardiseringen. Den anden kræver, at parterne bag ODF indarbejder så mange elementer som muligt fra OpenXML i nye udgaver af ODF.

Pres fra EU mod en standard

Et tredje alternativ er, at pres fra EU får Microsoft til at gå ind i et fælles arbejde om en standard.

ISOs tekniske komite kunne ifølge Mogens Kühn Pedersen godt stå bag en tredje standard. Men det kræver opbakning i de lande, der sidder med i komiteen.

Du kan læse mere om de åbne standarder i dagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere